Virus naj bi izviral iz Vuhana. Foto: Reuters
Virus naj bi izviral iz Vuhana. Foto: Reuters

Nekateri ameriški predstavniki, vključno s FBI-jem in ministrstvom za energijo, so sklenili, da covid-19 "najverjetneje" izhaja iz laboratorijske nesreče v Vuhanu na Kitajskem, a številni znanstveniki poudarjajo, da za to ni nobenega dokaza. Kot je sporočila Bela hiša, konsenza glede izvora virusa znotraj vlade ni.

Odbor, ki ga sestavlja devet republikancev in sedem demokratov, pravi, da je njegov cilj preiskavo opraviti onkraj političnih razmejitev.

Sorodna novica WHO poziva vse države, predvsem ZDA, k izmenjavi informacij o izvoru covida-19

A na današnjem prvem zaslišanju je vodilni demokrat v odboru, Raul Ruiz, zahteval izločitev priče Nicholasa Wada zaradi sporne knjige, ki jo je napisal ta nekdanji novinar New York Timesa.

Ruiz meni, da bi bila vključitev Wada nevarna, na njegove besede pa se ne gre zanašati. Kongresnik je izpostavil, da je Wadovo knjigo iz leta 2014, v kateri avtor navaja, da se rase razvijajo različno, podprl nekdanji vodja ku-klux-klana David Duke, poroča BBC.

Različne teorije

Wade je zanikal, da bi bila njegova knjiga rasistična, druga ključna priča, Robert Redfield, nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi, pa je Wada branil kot "izjemnega znanstvenega pisca".

Redfield je bil eden tistih, ki so že zelo zgodaj zagovarjali tezo, da je virus ušel iz laboratorija, danes pa je znova poudaril, da se mu ne zdi "znanstveno mogoče", da bi bil virus naravnega izvora.

Nekatere raziskave navajajo, da bi virus lahko na t. i. mokri tržnici v Vuhanu preskočil z živali na ljudi. Tržnica leži nedaleč od vuhanskega virološkega inštituta, ki velja za enega vodilnih viroloških laboratorijev na svetu, kjer so opravljali raziskave koronavirusov.

Redfield je odboru dejal, da meni, da so ameriški davkoplačevalci plačevali za raziskave na omenjenem inštitutu.

Prejšnji teden, potem ko so nekateri ameriški predstavniki presodili, da je virus ušel iz laboratorija, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vse države, predvsem pa ZDA, pozvala k izmenjavi informacij o izvoru covida-19.