Biden je podpisal
Biden je podpisal "ameriški reševalni načrt", kot je uradno poimenovana zakonodaja. Foto: Reuters

"Ta zgodovinska zakonodaja bo pomagala obnoviti hrbtenico te države in dala njenim ljudem – delavcem, srednjemu razredu, ljudem, ki so zgradili državo – možnost boja," je dejal ameriški predsednik ob podpisu zakona.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sveženj potrdil v sredo, senat pa pred tem v soboto s tesno večino – 50 glasovi za in 49 proti.

Biden je s tem stimulacijskim svežnjem dosegel veliko politično zmago, ki bo zelo verjetno vplivala tudi na vmesne kongresne volitve leta 2022.

Zakon oziroma njegove najpomembnejše dele po večini anket podpira približno 70 odstotkov Američanov, politična prihodnost kandidatov pa bo odvisna od tega, kako hitro bodo volivci občutili učinke zakona.

Neposredna pomoč za 90 odstotkov gospodinjstev

Bidnov zakon zagotavlja 1400 dolarjev neposredne pomoči za Američane, ki zaslužijo manj kot 80.000 dolarjev na leto – kar po poročanju CNN-a zadeva 90 odstotkov vseh gospodinjstev –, in 300 dolarjev dodatne zvezne tedenske podpore brezposelnim do septembra.

Zakonodaja namenja tudi 14 milijard dolarjev za raziskave, razvoj, razdeljevanje, cepljenje in krepitev zaupanja v cepiva. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je sporočil, da so po ZDA izvedli cepljenja z več kot 95,7 milijona odmerkov.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je sporočila, da so zakonodajo zaradi hitrega potrjevanja v kongresu sprejeli nekoliko hitreje, kot je bilo načrtovano. Prvi prejemniki pomoči naj bi jo dobili že ob koncu tedna.

Prinaša tudi posebne davčne olajšave na otroka, zagotovljen bolniški dopust za skrb za otroka ali drugega družinskega člana, milijarde dolarjev za odpiranje šol in za zvene države ter lokalne skupnosti, pomoč najemnikom stanovanj, gledališčem, temnopoltim kmetom, subvencije za zdravstvena zavarovanja, letalsko industrijo in nekatere druge prioritete demokratov.

Biden predstavil načrt za vrnitev ZDA v normalno stanje