Množični protesti v Asuncionu. Foto: Reuters
Množični protesti v Asuncionu. Foto: Reuters

V Paragvaju so v petek zvečer izbruhnili spopadi med policisti in protestniki, ki so razočarani nad vladnim ukrepanjem ob pandemiji covida-19. Vlada je pred dnevi priznala, da primanjkuje zdravil in bolnišničnih postelj.

Protestniki so se zbrali v središču prestolnice Asuncion in pred poslopjem kongresa zahtevali odstop predsednika Maria Abda Beniteza. Sprva so mirno protestirali proti korupciji in pomanjkanju zdravil, čez noč pa so protesti postali nasilni.

Zgodovinsko središče Asunciona se je po poročanju Reutersa spremenilo v bojišče, videti je požare in dim in slišati strele. Razdejanih je več trgovin, zagoreli so tudi avtomobili. Protestniki so prebili policijski kordon in na policiste metali kamne. Policija je posredovala z gumijastimi naboji in solzivcem. Okoli 20 ljudi je bilo ranjenih.

Notranji minister kritizira protestnike, predsednik poziva vlado k odstopu

"Žal so mladi šli predaleč. Ti ljudje želijo samo uničevati, to nasilje ni smiselno," je proteste za lokalno televizijo komentiral notranji minister Arnalda Giuzzio.

Paragvajski predsednik Benitez je nato ob protestih vse ministre v vladi pozval k odstopu. Kot je dejal paragvajski minister za komunikacije Juan Manuel Brunetti, je predsednik slišal sporočilo državljanov in vse člane vlade pozval k odstopu.

Pred protesti je odstop podal minister za zdravje Julio Mazzoleni, ki so ga močno kritizirali poslanci in predstavniki delavcev v zdravstvu. V četrtek ga je k odstopu pozval tudi senat. Zamenjal ga bo namestnik Julio Borba, ki je napovedal, da bodo skušali takoj izslediti zdravila in cepiva.

Središče Asunciona je po navedbah Reutersa videti kot bojišče. Foto: Reuters
Središče Asunciona je po navedbah Reutersa videti kot bojišče. Foto: Reuters

Pomanjkanje zdravil in bolnišničnih postelj

Državo pretresa huda zdravstvena kriza. Paragvajska vlada je pred dnevi morala priznati, da nima dovolj zdravil in postelj za intenzivno nego covidnih bolnikov.

Na paragvajskem ministrstvu za zdravje opozarjajo, da se epidemija zaostruje. "Smo v kritični situaciji," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Hernan Martinez. "Izogibajmo se množicam. To je edino, kar nas lahko obvaruje pred sesutjem zdravstvenega sistema," je dodal.

V državi potrjujejo rekordne številke dnevnih okužb. Sedemdnevna incidenca je narasla na 115 okužb na 100.000 ljudi. V državi s sedmimi milijoni prebivalcev so doslej potrdili 165.811 okužb z novim koronavirusom in 3278 smrti. Cepljenih je bilo 0,1 odstotka prebivalcev.

Ameriški senat potrdil 1900-milijardni Bidnov sveženj za okrevanje

Senat ameriškega kongresa je potrdil sveženj ameriškega predsednika Joeja Bidna za okrevanje gospodarstva ZDA po pandemiji covida-19, ki je vreden 1900 milijard ameriških dolarjev.

Senatorji so glasovali glede na strankarsko pripadnost – sveženj je podprlo 50 demokratskih senatorjev, 49 republikanskih je bilo proti.

Sveženj za okrevanje gospodarstva ZDA po pandemiji covida-19 se zdaj vrača v predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer imajo demokrati prav tako večino.

Vodja senatne večine Chuck Schumer je napovedal, da bo predstavniški dom zakon potrdil, predsednik Biden pa ga bo podpisal 14. marca, ko poteče zvezna pomoč za brezposelnost.

Ameriški senat potrdil sveženj ukrepov

Bolsonaro: "Nehajte tarnati. Koliko časa še boste jokali?"

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je medtem kljub rekordnemu številu umrlih s covidom-19 znova kritiziral ukrepe za zajezitev širjenja. "Nehajte tarnati. Koliko časa še boste jokali okoli tega? Koliko časa boste še ostajali doma in zapirali vse? Nihče tega ne more več prenašati. Obžalujemo smrti, znova, vendar potrebujemo rešitev," je na novinarski konferenci dejal predsednik Brazilije.

Izpraznjene ulice Sao Paola. Foto: Reuters
Izpraznjene ulice Sao Paola. Foto: Reuters

V državi so v sredo poročali o rekordnih 1910 smrti bolnikov s covidom, v četrtek 1699, v petek 1786. Skupaj je v 212-milijonski umrlo več kot 260.000 ljudi, več samo v ZDA.

Brazilija se po poročanju BBC-ja spopada z najhujšo fazo pandemije doslej. Zdravstveni sistem je v krizi, številne zvezne države in mesta so uvedli svoje ukrepe.

Guverner Sao Paola Joao Doria je Bolsonara označil za norca. Sao Paolo, s 46 milijoni prebivalcev najštevilčnejša zvezna država, je uvedel najstrožje ukrepe, skupaj z dvotedenskim zaprtjem vsega nenujnega poslovanja. V Riu de Janeiru so medtem zaprli plaže, bare in restavracije.

Zadnji porast okužb povezujejo s t. i. brazilsko različico novega koronavirusa, ki naj bi izvirala iz amazonskega mesta Manaus in ki so jo prvič odkrili pri nekem potniku na Japonskem.