Razsodbo vrhovnega sodišča se pričakuje poleti. Foto: Reuters
Razsodbo vrhovnega sodišča se pričakuje poleti. Foto: Reuters

"Verjamem, da gre za temeljno pravico ženske do izbire," je sporočil Biden in dodal, da bodo morali v primeru razveljavitve razsodbe Roe vs. Wade iz leta 1973 o uzakonitvi splava izvoljeni uradniki zaščititi pravico žensk do izbire, medtem ko bi morali volivci po njegovih besedah na novembrskih kongresnih volitvah glasovati za kandidate, ki podpirajo pravico do splava.

V osnutku, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito in je prišel v javnost, piše, da bi lahko ameriško vrhovno sodišče odpravilo splošno pravico do splava. Po besedah Alita je bila odločitev iz leta 1973 "očitno napačna". Kot je dejal Biden, sam ne ve, ali je osnutek resnične ali ne.

Kot poroča Politico, bi lahko konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča pri odločanju o zakonu zvezne države Misisipi o prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti odpravila prelomno odločitev sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, kar je Američankam zagotovilo pravico do splava.

Pred sedežem vrhovnega sodišča se je zbrala množica protestnikov. Foto: Reuters
Pred sedežem vrhovnega sodišča se je zbrala množica protestnikov. Foto: Reuters

V prvem osnutku odločitve večine, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito, piše, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade "očitno napačna", saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava in da ta pravica "ni globoko ukoreninjena v zgodovino in tradicijo države". Kot piše BBC, je Alito še zapisal, da je bila argumentacija v tem primeru "izjemno šibka", posledice pa so bile "zelo škodljive". Za napačno razglaša tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade.

Gre sicer le za prvi osnutek odločitve večine, v kateri so poleg Alita še štirje konservativni sodniki, kar bi bilo na devetčlanskem sodišču dovolj za uspeh s petimi glasovi, tudi če bi se morda predsednik vrhovnega sodišča, sicer prav tako konservativni, John Roberts odločil, da se pridruži liberalni manjšini treh sodnikov. Roberts je doslej ščitil pravico do splava.

Samuel Alito je bil za vrhovnega sodnika imenovan med predsedovanjem Georgea Busha mlajšega. Foto: EPA
Samuel Alito je bil za vrhovnega sodnika imenovan med predsedovanjem Georgea Busha mlajšega. Foto: EPA

Odločitev naj bi bila sprejeta junija ali julija

Objava osnutka odločitve v tako politično eksplozivnem primeru in tudi sicer je zelo nenavadna oziroma izjemno redka. Očitno je, da ga je nekdo namenoma spravil v javnost. Sodniki si lahko po uvodnem osnutku sicer do odločitve, ki bo v tem primeru sprejeta junija ali julija, še premislijo.

Pred sedežem vrhovnega sodišča se je zbrala množica protestnikov, ki je nosila napise, kot so "Stran s prepovedmi", "Ženske pravice so človekove pravice" in "Moje telo, moja odločitev".

Sodniki bi lahko o odločitvi odločili junija ali julija. Foto: Reuters
Sodniki bi lahko o odločitvi odločili junija ali julija. Foto: Reuters

Konservativna večina na sodišču

Odprava pravice do splava bi razveselila republikance po ZDA in nasprotnike splava, po drugi strani pa lahko pred kongresnimi volitvami letos novembra podžge demokratsko volilno bazo k večji udeležbi. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v svojem edinem mandatu imenoval kar tri vrhovne sodnike in s tem zacementiral konservativno večino za najmanj dve desetletji. Vsi trije – Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh – naj bi se po poročanju Politica pridružili Alitu skupaj z veteranom Clarenceom Thomasom.

Trump je z imenovanji vzbudil upanje pri nasprotnikih splava, da bo sodišče odpravilo odločitev v primeru Roe proti Wade. Republikanske zvezne države so začele pospešeno sprejemati zakone proti splavu, v upanju, da bo kateri od njih ne le uspel na vrhovnem sodišču, ampak bo tudi pravna podlaga za odpravo pravice do splava oziroma odločitve Roe proti Wade.

Na osnutek mnenja se je že odzval kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki je dejal, da bo Kalifornija predlagala dopolnilo, ki bi zagotovilo, da bi bila v ustavo zapisana "pravica do izbire". "Vrhovnemu sodišču ne moremo zaupati, da bi zaščitilo pravico do splava, zato moramo za to poskrbeti sami," je zapisal Newsom. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in vodja senatne večine Chuck Schumer pa sta opozorila, da bi lahko vrhovno sodišče s to odločitvijo sprejelo "največjo omejitev pravic v zadnjih 50 letih".

ZDA: Na zvezni ravni odpravljena pravica do splava?