Kubanski Američani na Floridi so pred dnevi protestirali proti kubanski komunistični oblasti. Nekateri so s plakati pozivali tudi k vojaškemu posredovanju ZDA (v ozadju). Foto: EPA
Kubanski Američani na Floridi so pred dnevi protestirali proti kubanski komunistični oblasti. Nekateri so s plakati pozivali tudi k vojaškemu posredovanju ZDA (v ozadju). Foto: EPA

ZDA so sankcije uvedle proti obrambnemu ministru Alvaru Lopezu Mieiri in posebni enoti kubanskega notranjega ministrstva SNB. Minister in pripadniki SNB-ja, imenovani tudi črne baretke, so po navedbah administracije odgovorni za "resne kršitve človekovih pravic".

Biden je dejal, da je to šele začetek, saj bodo ZDA še naprej uvajale sankcije proti "posameznikom, odgovornim za zatiranje Kubancev". "Naša podpora Kubancem ostaja neomajna, tudi ko sprejemamo sankcije proti režimu," je še dejal ameriški predsednik ter obsodil "množične aretacije in navidezne sodne procese".

Biden je še dejal, da ZDA tesno sodelujejo z Organizacijo ameriških držav (OAS) za pritisk na Kubo, da nemudoma izpusti po krivem zaprte politične zapornike, obnovi dostop do medmrežja in Kubancem omogoči temeljne pravice.

ZDA sankcije uvajajo pod zakonodajo Global Magnitsky Act, v sklopu katerih kršiteljem človekovih pravic zamrznejo premoženje v ZDA in prepovejo vstop. Ameriški uradniki ob tem priznavajo, da tovrstni ukrepi na kubanske predstavnike nimajo veliko vpliva, poroča Reuters.

Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je v odzivu na sankcije tvitnil, da zavrača neutemeljene in žaljive sankcije ameriške vlade, ki ji je priporočil, naj se osredotoči na represijo in policijsko brutalnost v ZDA.

Več tisoč Kubancev se je 11. in 12. julija odpravilo na ulice v protest proti pomanjkanju svobode in življenjskih potrebščin. Med protesti je umrl en človek, aretiranih je bilo več kot 100 ljudi. Kubanske oblasti trdijo, da za protesti stojijo "kontrarevolucionarji", ki jih financirajo ZDA. Odgovornost za pomanjkanje so pripisali ameriškim sankcijam.

Bidnova administracija ocenjuje nakazila na Kubo, ki jih je že omejil Trump

Administracija predsednika Baracka Obame, kjer je bil Biden podpredsednik, je skušala normalizirati odnose s Kubo in je ponovno navezala diplomatske odnose, a je Trump nato znova uvedel sankcije – omejil potovanja na Kubo in prepovedal finančne transakcije na otok, ki naj bi predtem znašale več milijard dolarjev letno.

Joe Biden je med predsedniško kampanjo obljubljal, da bo umaknil nekaj sankcij proti Kubi, ki jih je uvedel predhodnik Donald Trump. A kot kaže, bo samo uvedel nove.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da Washington spet ocenjuje tudi politiko do denarnih nakazil kubanskih Američanov na Kubo, ker "ne želi, da ta denar konča pri kubanski vladi".

Mehiška vlada je na Kubo poslala pomoč, delavci v marini mesta Veracruz natovarjajo ladje. Foto: Reuters
Mehiška vlada je na Kubo poslala pomoč, delavci v marini mesta Veracruz natovarjajo ladje. Foto: Reuters

Mehika pošilja pomoč

Mehika je medtem na Kubo poslala dve vojaški ladji z medicinskimi pripomočki, hrano in gorivom. Pošiljka vsebuje injekcije, kisikove jeklenke, maske, mleko v prahu, konzerve tune, fižol, moko in olje.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je za proteste na Kubi okrivil ameriški embargo, zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so pošiljke znak mehiške "mednarodne solidarnosti". Mehika je s tem jasno podprla Kubo, medtem ko sta Čile in Peru pozvala kubanske oblasti, naj dovolijo proteste za demokracijo.