Oboroženi moški je v ponedeljek v Koloradu v samopostrežni trgovini verige King Soopers v mestu Boulder, 40 kilometrov severozahodno od Denverja, ustrelil deset ljudi. Osumljenca so po dogodku aretirali poškodovanega. Policija je danes sporočila, da je streljal 21-letni Ahmad Al Aliwi Alissa. Nagib za strelski napad še ni znan. Foto: Reuters
Oboroženi moški je v ponedeljek v Koloradu v samopostrežni trgovini verige King Soopers v mestu Boulder, 40 kilometrov severozahodno od Denverja, ustrelil deset ljudi. Osumljenca so po dogodku aretirali poškodovanega. Policija je danes sporočila, da je streljal 21-letni Ahmad Al Aliwi Alissa. Nagib za strelski napad še ni znan. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je pozval kongres k prepovedi polavtomatske puške oziroma napadalne puške vojaškega sloga (jurišno orožje), kot ga označujejo v ZDA. Namignil je, da bo morda tudi sam ukrepal z izvršnim ukazom: "Kot predsednik bom uporabil vse vire, ki so mi na voljo za zavarovanje ljudi."

Predstavniški dom je že sprejel dva predloga zakonov za zmanjšanje nasilja z orožjem, vendar pa sta obtičala v senatu, kjer so republikanci proti vsakemu posegu v pravico do orožja. Izgovarjajo se, da strožji ukrepi nasilja ne bodo zmanjšali, zatorej so nepotrebni in posegajo v ustavno pravico do orožja.

Sorodna novica V strelskem pohodu v Koloradu ubitih 10 ljudi, Biden pozval k strožji zakonodaji

"Vsakič, ko pride do streljanja, igramo to smešno igro, kjer se predlaga kup zakonov, ki ne bodo ustavili umorov. Demokrati vedno znova skušajo odvzeti orožje državljanom, ki spoštujejo zakone, ker je to njihov politični cilj," meni republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz.

Nagib za streljanje v Koloradu še ni znan

Na pokol v Koloradu se je odzval tudi nekdanji predsednik Barack Obama, ki je izrazil sožalje sorodnikom žrtev kakor tudi vsem drugim sorodnikom žrtev množičnih strelskih napadov po ZDA. "Skrajni čas je, da se tisti, ki lahko, spopadejo s to epidemijo nasilja z orožjem. Izkoreninjenje nezadovoljstva, rasizma in nestrpnosti, ki poganjajo takšna nesmiselna dejanja, bo trajalo nekaj časa. Vendar pa lahko tistim, ki sovražijo, otežimo dostop do orožja. Lahko premagamo opozicijo strahopetnih politikov in pritiske orožarskega lobija, ki je proti vsaki omejitvi kopičenja ogromnih kupov orožja," je dejal.

Sorodna novica Biden pozval kongres, naj sprejme reformo zakonodaje o orožju

Oboroženi moški je v ponedeljek v samopostrežni trgovini verige King Soopers v mestu Boulder, 40 kilometrov severozahodno od Denverja, ustrelil deset ljudi. Policija je sporočila, da je streljal 21-letni Ahmad Al Aliwi Alissa, proti kateremu je že vložena obtožnica za deset umorov, čeprav nagib dejanja še ni jasen.

Finančna injekcija Obamacaru

Zdravstvena reforma Obamacara ali obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki je bilo uveljavljeno v času predsednika Obame, ima denarja za delovanje le še do konca leta 2022.

Biden je zato napovedal, da bo iz 1900 milijard dolarjev vrednega svežnja pomoči, namenjenega za gospodarstvo zaradi posledic epidemije, del denarja šlo tudi za utrditev omenjene zdravstvene reforme.

Trump odpravil zahtevo po obveznem zavarovanju

Največja pomanjkljivost zdravstvene reforme, sprejete pred 11 leti, je, da je premija za večino Američanov srednjega razreda, ki jim teh stroškov ne pokrije delodajalec, preprosto predraga. V ZDA je trenutno brez zavarovanja 33 milijonov ljudi.

Sorodna novica Obamacare razglašen za neustavnega. Trump: Odlična novica za ZDA.

Reforma Obamacare je ljudi dobesedno silila v zavarovanje, sicer so morali plačati davčno kazen. Nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu ni uspelo uničiti reforme, uspelo pa mu je, da je skupaj s kongresom in sodišči odpravil zahtevo po obveznem zavarovanju.

Američani bi se sicer radi zavarovali, vendar so bili stroški premij previsoki, zato je Biden zagotovil, da bodo zdaj subvencije močno povečali in za večino zavarovanih po Obamacaru se bodo premije prepolovile. Nekdo, ki je plačal 1000 dolarjev na leto, bo zdaj recimo 500 dolarjev.

"Imamo dolžnost ne le, da Obamacare zaščitimo, ampak da ga izboljšamo ter s tem postanemo država, kjer je zdravstvo pravica vseh, in ne le privilegij nekaterih," je dodal Biden ob obisku bolnišnice v Columbusu. "Milijone družin bo lahko spalo malce bolj mirno, ker jim ne bo treba skrbeti, da bodo izgubili vse, če zbolijo," je dejal Biden in pri tem opisal lastno izkušnjo z obupanim očetom, ko je izgubil zdravstveno zavarovanje.

Bidnova administracija je Američanom, ki se zaradi stroškov niso zavarovali, v torek omogočila, da se zavarujejo še do 15. avgusta, enako pa je omogočila tudi vsem brezposelnim. Vse to za zdaj velja do konca leta 2022, ko bo denarja brez novega ukrepa kongresa spet zmanjkalo. To bo ravno v času kongresnih volitev, ko bosta lahko obe stranki to temo spet izkoriščali za nabiranje političnih točk.