Prva uradna tiskovna konferenca predsednika Bidna v Beli hiši. Foto: Reuters
Prva uradna tiskovna konferenca predsednika Bidna v Beli hiši. Foto: Reuters

Biden je položaj prevzel 20. januarja, ko si je za cilj zadal sto milijonov cepljenih v prvih stotih dneh mandata, kar pa so v ZDA že presegli, trenutno so uporabili okoli 130 milijonov odmerkov, poroča CNN. "Verjamem, da lahko v prvih sto dneh cepimo dvesto milijonov ljudi," je napovedal zdaj.

Prav tako naj bi bil dosegljiv cilj odprtja vseh osnovnih šol v stotih dneh za pouk v učilnicah. Polovica osnovnih šol je že odprtih in Biden je prepričan, da lahko v naslednjih 35 dneh odprejo tudi vse druge.

Ameriški predsednik je v govoru še poudaril, da večina gospodarskih napovedi kaže na več kot šestodstotno rast ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP). Zatrdil je, da se je znatno zmanjšalo število ljudi, ki zaprosijo za dodatek za brezposelne.

"Še vedno je preveč Američanov brez dela, preveč družin trpi. Toda rečem lahko: pomoč je tukaj in upanje prihaja," je dejal in poudaril, da so do zdaj izplačali za sto milijonov dolarjev pomoči Američanom v znesku po 1400 dolarjev. Gre za sredstva iz 1900 milijard dolarjev vrednega svežnja za pomoč posameznikom in gospodarstvu v pandemiji.

V obdobju po pandemiji covida-19 se bo njegova administracija osredotočila na daljnosežne problematike, kot sta priseljevanje in nadzor orožja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zavrnil je kritike, da njegove politike povečujejo število prebežnikov, ki prihajajo na mejo med ZDA in Mehiko. Dejal je, da je število prebežnikov sezonsko in se je dogajalo tudi pod Donaldom Trumpom. Dodal je še, da so v stikih z Mehiko glede vračanja prebežnikov, ZDA pa bodo prednostno sprejemale otroke brez spremstva.

Februarja so na meji ustavili 18.945 članov družin in 9297 otrok brez spremstva staršev, kar je 168 oziroma 63 odstotkov več kot januarja. Biden je v sredo za spoprijemanje z izzivi priseljevanja zadolžil podpredsednico Kamalo Harris.

Republikance je pozval, naj se odločijo, ali nameravajo sodelovati ali razdeljevati državo.

Ši Džinping nima "kosti za demokracijo"

Biden je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja glede zunanje politike. Kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu je po lastnih besedah zagotovil, da ZDA ne iščejo konfrontacije, vendar bodo vztrajali, da Kitajska igra po mednarodnih pravilih pravične trgovine in konkurenčnosti.

"V telesu nima niti ene demokratične kosti, vendar je zelo pameten človek," je še dejal o Šiju, ki ga je po svojih navedbah dobro spoznal, ko je bil podpredsednik v Obamovi administraciji.

Obsodil je zadnje raketne preizkuse Severne Koreje in napovedal, da se bodo ZDA odzvale v primeru stopnjevanja, da pa so odprte tudi za diplomacijo, ki pa "mora biti pogojena z jedrsko razorožitvijo".

Glede umika ameriške vojske iz Afganistana je dejal, da je do 1. maja "težko verjeten", vendar si hkrati "ne more zamisliti", da bi bili v Afganistanu še prihodnje leto.