Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po njihovih besedah so napadalci menili, da se borijo za zdaj že nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Odbor je najprej prikazal videoposnetek napada, ki ga je policist Aquilino Gonell opisal kot srednjeveško obleganje in boj mož na moža. Policisti so skušali preprečiti invazijo na kongres, in Gonell je med pričanjem zaihtel, ko je opisoval, kako njegova družina več ur ni vedela, ali je preživel.

Na dan napada so umrli štirje ljudje, med njimi neposredno le napadalka, ki jo je ustrelil kongresni varnostnik. Trije so umrli naravne smrti, naslednji dan je umrl še policist, dva sta pozneje storila samomor.

Policista Michael Fanone in Harry Dunn po pričanju. Foto: Reuters
Policista Michael Fanone in Harry Dunn po pričanju. Foto: Reuters

Policist iz Washingtona Michael Fanone, ki na dan napada ni bil na dolžnosti okrog kongresa, je vseeno pritekel na pomoč kongresnim policistom in pri tem skoraj umrl. Tudi njemu se je med opisom dogodkov lomil glas.

"V dolgi karieri policista sem mislim, da sem doživel vse, kar je za doživeti. To, kar se je zgodilo 6. januarja, presega vse. Nikoli v življenju nisem pomislil, da bom moral braniti kongres pred oboroženo drhaljo. Tisoči, ki so skušali vdreti v kongres, so me tepli, stresali z elektrošokom, me zmerjali z izdajalcem. Nekateri so se drli, naj me ubijejo z mojo pištolo. To slišim še danes," je dejal Fanone.

Policist nad kongresnike: "Sramota"

Nato je povzdignil glas in vse kongresnike, ki jim ni mar usoda ljudi, ki so jih branili pred napadom, označil za sramoto. Napad skušajo pozabiti republikanci, ki podpirajo Trumpa, čeprav so 6. januarja skupaj z demokrati preplašeno bežali na varno in trepetali za svoja življenja v upanju, da jih bodo policisti branili.

Dramatični posnetki januarskega napada. Foto: Reuters
Dramatični posnetki januarskega napada. Foto: Reuters

Največ kritik zaradi sprenevedanja je deležen vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy, ki je 6. januarja panično klical Trumpa po telefonu in ga rotil, naj odpokliče napadalce. Zdaj se dela, kot da napada ni bilo.

"Moramo vedeti, kaj se je dogajalo v kongresu. Moramo vedeti tudi, kaj se je dogajalo vsako minuto dneva v Beli hiši. Moramo vedeti za vsak telefonski klic, za vsak pogovor in srečanje pred, med napadom in po njem," je v uvodnem nagovoru izjavila ena od le dveh republikancev v odboru Liz Cheney.

"Če kongres ne bo ravnal odgovorno in krivci ne bodo kaznovani, bo ta napad ostal rakasta rana naše ustavne republike," je dejala Cheneyjeva, ki je zaradi kritik Trumpa izgubila visok položaj v republikanski poslanski skupini kongresa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zapleti z imenovanjem članov odbora

Napad bi morala najprej preiskati neodvisna komisija z enakim številom republikanskih in demokratskih članov, vendar so njeno ustanovitev preprečili senatni republikanci. Demokrati v predstavniškem domu so s pomočjo glasov Cheneyjeve in Adama Kinzingerja potem ustanovili poseben odbor, v katerem imajo poleg dveh omenjenih republikancev sami sedem članov.

McCarthy je svojih pet republikancev odpoklical, ko je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi zavrnila imenovanje dveh izrazitih Trumpovih privržencev, ki sta nameravala preiskavo spremeniti v cirkus. "Delo odbora bodo vodila izključno dejstva. Ne bo prostora za strankarsko politiko," je uvodoma dejal predsednik odbora, demokrat Bennie Thompson.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do napada je prišlo, potem ko je Trump pred Belo hišo svoje privržence znova podžgal s trditvami brez osnove in dokazov, da so mu ukradli volitve s prevaro. Množico je pozval, naj gre proti kongresu in med uradnim potrjevanjem zmage demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah "vzame državo nazaj".

Liz Cheney za preiskavo Trumpa

"Kričali so, da ni nihče volil Bidna, jaz pa sem jim povedal, da ni res, saj sem na primer jaz volil zanj," je glede napada povedal temnopolti kongresni policist Harry Dunn. Nato so začeli kričati nanj, da je črnuh, in ga začeli tepsti. "Še nikoli doslej me ni nihče ni ozmerjal s črnuhom, ko sem nosil uniformo," je na zaslišanju povedal Dunn, ki je še vedno prizadet zaradi tega.

Liz Cheney, izrazito konservativna republikanka, ki nima z demokrati glede politike nič skupnega, kar je tudi povedala na zaslišanju, je predtem zagotovila, da morajo preiskati tudi Trumpovo Belo hišo, in ni izključeno niti to, da bi na zaslišanje poklicali nekdanjega predsednika. Ta je zaradi spodbujanja nasilja izgubil dostop do družbenih medijev, kaj drugega pa se mu doslej še ni zgodilo.

"Nekateri skušajo prikriti, kar se je zgodilo, in celo upornike spremeniti v mučenike. Vendar pa je ves svet videl, kaj se je dogajalo 6. januarja. Vislice na travniku National Mall. Zastava tistega prvega propadlega upora proti naši zvezi paradira po kongresu. Sovraštvo. Nestrpnost, in vse to zaradi pokvarjene, pokvarjene laži," je dejal Thompson.

McCarthy skupaj s Trumpovimi privrženci v kongresu skuša krivdo za napad zvaliti na Nancy Pelosi, ki naj ne bi dovolj dobro poskrbela za varnost kongresa. Na vprašanja, ali čuti, da je morda malce odgovoren tudi Trump, pa doslej še ni odgovoril.

Dramatična pričanja o vdoru v kongres