Foto: AP
Foto: AP

FBI jih klasificira kot ekstremistično skupino s povezavami z belskim nacionalizmom. Kdo pravzaprav so Ponosni fantje?

"Njihova nasilna dejanja in retoriko podžigajo bela nadvlada, antisemitizem, rasizem, homofobija, islamofobija in mizoginija ter, žal, pogosto kombinacija vsega naštetega," je dejal kanadski minister za javno varnost Bill Blair ob argumentaciji, zakaj se je kanadska vlada odločila Ponosne fante (Proud Boys) uvrstiti na seznam terorističnih skupin.

Sorodna novica Antifa in Alt-right, dva obraza skrajnosti ali odraz gnijočega sistema?

V pojasnilu, zakaj gre za "ideološko motiviran nasilni ekstremizem", so navedli, da vključuje ksenofobno nasilje, nasilje proti avtoritetam, nasilje na podlagi spola in nasilje, ki ga ženejo zamere, ki se oblikuje prek "odmevajočih celic spletnega sovraštva".

Foto: AP
Foto: AP

Ameriška organizacija za državljanske pravice The Southern Poverty Law Center (SPLC), ki spremlja skrajne skupine, izpostavlja tudi, da je skupina znana po svoji protimuslimanski in mizogini retoriki, pa tudi protipriseljenski in protitransspolni, zato so organizacijo označili za "širilko sovraštva", posledično pa so njihove račune prepovedali na Twitterju, iTunesih in drugih digitalnih platformah.

Ponosni fantje so neslavno zasloveli lani med prvim predsedniškim soočenjem med takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in njegovim demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Trump se je znašel pod plazom kritik, ko je izrazil implicitno podporo skupini ("Bodite pripravljeni," jih je podžgal) in ni želel kategorično obsoditi privržencev teorije bele nadvlade in skrajno desnih militantnih skupin. Kritiki menijo, da je prav to močno okrepilo ne samo Ponosne fante, ampak tudi druge podobne skrajno desne skupine.

Od pivskega kluba do močne skupine

Foto: AP
Foto: AP

Neofašistično skupino, ki si je ime nadela po pesmi iz muzikala Aladin in jo sestavljajo samo moški, je leta 2016 v New Yorku ustanovil soustanovitelj medijske družbe Vice, kanadsko-britanski desničarski aktivist Gavin McInnes, pri čemer si je za navdih delno vzel prav podžigalno retoriko takrat še predsedniškega kandidata Trumpa. "Trumpova prepoved vstopa muslimanom v državo je točno to, kar v tem času potrebujemo," je naslov enega od številnih propagandnih videov, ki jih je posnel McInnes.

Ta se je sicer že leto dni pozneje od gibanja distanciral, bojda zaradi internih trenj glede umeritve skupine – McInnes je hotel, da bi središče zanimanja ostale "zahodne vrednote", ne pa povezovanje z radikalnimi skupinami. Ponosne fante si je prvotno zamislil kot nekakšen "pivski klub desničarskih moških", a so v razgretem, skrajno desnem ozračju, ki je vzcvetelo v ZDA pod Trumpom, postali vse bolj vidni in nasilni.

McInnes je sicer leta 2019 vložil tožbo proti SPLC-ju, češ da je bila njihova kategorizacija Ponosnih fantov kot "organizacije sovraštva" klevetniška in je škodila njegovi karieri.

Foto: AP
Foto: AP

Čudaški iniciacijski obred

Da je kandidat sprejet med Ponosne fante, ga čaka skrajno bizaren iniciacijski obred. Ta se začne s prisego, da je "zahodni šovinist, ki se ne misli opravičevati za ustvarjenje modernega sveta", da napreduješ v članstvo druge stopnje, pa se moraš odreči samozadovoljevanju in dovoliti, da te kolegi iz vrst Ponosnih fantov tako dolgo pretepajo, kolikor časa porabijo, da počasi oddrdrajo imena petih znamk kosmičev. S tem naj bi dokazal vojaško vrlino "nadzora adrenalina".

Za članstvo tretje stopnje pa, med drugim, potrebuješ tetovažo Ponosnih fantov, piše Economist.

Pripadniki skupine vztrajajo, da niso rasisti, in pri tem izpostavljajo posamezne nebelopolte člane skupine. Aktualni vodja skupine, poslovnež in nekdanji policijski obveščevalec Enrique Tarrio, je Afroameričan kubanskega rodu, ki pravi, da so v statutu skupine izrecno prepovedani rasistične dejavnosti, nasilje in dejanja bele nadvlade.

Kot trdijo, ne podpirajo teorije bele nadvlade, povezali pa so se zgolj kot odgovor na dejavnosti protifašističnega gibanja Antifa, piše USA Today. Trdijo tudi, da je njihov edini cilj prek svojega slavljenja zahodne kulture zatreti glasne "brigade politične korektnosti".

Foto: AP
Foto: AP

Čepice MAGA in majice Fred Perry

A zdi se, da gre bolj za leporečenje, saj pripadniki skupine kažejo diametralno nasprotno podobo, ko se shodov redno udeležujejo oboroženi s pištolami in kiji, nemalokrat se oboroženi tudi pojavijo na levičarskih shodih in shodih proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi kot nekakšna grožnja, nekaj članov pa je bilo tudi obsojenih zaradi nasilnih zločinov proti levičarskim skupinam in aktivistom.

Pripadniki Ponosnih fantov pred vdorom v kongres januarja letos. Foto: AP
Pripadniki Ponosnih fantov pred vdorom v kongres januarja letos. Foto: AP

Ponosni fantje običajno nosijo čepice "Make America Great Again" Trumpove predsedniške kampanje in črno-rumene polomajice znamke Fred Perry – ta je bila nad tem tako zgrožena, da je septembra lani omenjene majice umaknila s trga.

Ponosni fantje so se pojavili na vrsti skrajno desnih shodov in protestov, na katerih so izbruhnili nasilni incidenti, vključno z zloglasnim shodom "Združimo desnico" v Charlottesvillu v Severni Karolini leta 2017, na katerem je bila ubita ena od protiprotestnic, Trump pa je namesto obsodbe izrekel tisti svoj razvpiti stavek, da so bili "na obeh straneh tudi dobri ljudje".

Takratni član skupine Jason Kessler je bil tisti, ki je za dogodek pomagal povezati člane skupin, kot je Ku Klux Klan, ter druge neonacistične in militantne skupine, McGavinn pa ga je pozneje iz skupine izločil.

Napad na kongres kaplja čez rob

Ker dejavnosti Ponosnih fantov niso omejene samo na domače ZDA, so se znašli pod drobnogledom v Kanadi, kjer ima organizacija svojo sekcijo. Leta 2017 je pet pripadnikov te kanadske sekcije, vojakov kanadskih oboroženih sil, na dan Kanade vdrlo na staroselski obred v Halifaxu. Vojake so sicer disciplinirali, niso pa proti njim vložili obtožnic.

Foto: AP
Foto: AP

Uvrstitev Ponosnih fantov med teroristične skupine sicer še ne pomeni samodejnih aretacij njenih članov, bodo pa kanadske oblasti lahko zasegle njihovo premoženje in sodno preganjale pripadnike zaradi ekstremističnih dejavnosti. Zločin, ki ga zagreši kdor koli, povezan s skupino, lahko po novi zakonodaji vodi do obtožnice terorizma.

Kot je povedal minister Blair, nedavni napad Ponosnih fantov na ameriški Kongres ni bil "gonilni" dejavnik za uvrstitev skupine na teroristični seznam, je pa zagotovil "obilico informacij", ki so jih dodali obveščevalnim poročilom, kar je bila podlaga za odločitev. "Kot so bili tiste podobe in dogodki skrb in srh vzbujajoči, so naše organe pregona in obveščevalce tudi oskrbeli z obilico novih informacij, saj se je, iskreno, veliko skupin kar samih razkrilo."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

O razširjeni definiciji terorizma

Obtožnica, ki jo je včeraj potrdila ameriška zvezna porota, Ponosne fante bremeni, da so pridobili paravojaško opremo, ki je bila uporabljena v napadu na kongres, da so podrli kovinske pregrade pred kongresom in usklajevali napad s prenosnimi radiji in telefonskimi aplikacijami.

V povezavi z napadom na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi, je bilo doslej uradno obtoženih več kot 300 ljudi, ki so jih organi pregona prepoznali po posnetkih napada. Približno 20 obtoženih je povezanih s Ponosnimi fanti, nekaj drugih pa s sorodnima organizacijama Varuhi prisege in Trije odstotki.

Vse od napada na kongres je vodja opozicijske Nove demokratske stranke Jagmeet Singh pritiskal na premierja Justina Trudeauja, naj razglasi Ponosne fante za teroristično organizacijo. A oblasti vztrajajo, da odločitev ni bila politična.

Nekatere skupine sicer skrbi, da bi prepoved Ponosnih fantov razširila definicijo terorizma do točke, ko bosta ogroženi svoboda govora in pravica do protestiranja.