Liz Cheney Trumpa označuje za lažnivca. Foto: Reuters
Liz Cheney Trumpa označuje za lažnivca. Foto: Reuters

Liz Cheney je kolege v torek v bojevitem govoru pozvala, naj zavrnejo lažnive trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa o lanskih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal demokrat Joe Biden.

Republikanski člani predstavniškega doma so hčer nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneyja danes na glasovanju za zaprtimi vrati odstranili s položaja predsednice Republikanske konference, to je predsednice poslanske skupine (na položaju je bila od leta 2019), ker vztrajno zavrača Trumpove trditve, da je lani izgubil predsedniške volitve zaradi prevare. Trdijo, da gre za vprašanje enotnosti, češ da njene kritike ne pripomorejo k poenotenju razdeljene stranke.

Liz Cheney opozarja, da dajanje potuhe Trumpovim lažem ogroža demokracijo. "Moramo govoriti resnico. Volitve niso bile ukradene in Amerika ni zatajila. Vsak od nas, ki je prisegel na položaj, mora ukrepati proti razpadanju demokracije. Tu ne gre za politiko, ne gre za strankarstvo. To je naša dolžnost."

"Molk in ignoriranje laži lažnivca le opogumlja. Jaz ne bom mirno gledala, ko drugi peljejo našo stranko po poti, ki opušča vladavino prava in se pridružuje nekdanjemu predsedniku v križarskem pohodu za spodkopavanje demokracije," je dejala.

"Danes se soočamo z grožnjo, ki je še nismo doživeli. Nekdanji predsednik, ki je sprovociral nasilen napad na kongres, da ukrade volitve, je obnovil agresivno prepričevanje Američanov, da so mu ukradli volitve. S tem lahko podžge novo nasilje," je dejala. Ko je govorila, so njeni kolegi začeli zapuščati kongresno dvorano, kar potrjuje močan vpliv Trumpa znotraj republikanske stranke.

"Sem konservativna republikanka in najbolj konservativno načelo je spoštovanje vladavine prava. Volitve so končane. To je vladavina prava. To je naš ustavni proces. Tisti, ki tega ne sprejmejo, so v vojni z našo ustavo," je dejala.

Trump trdi, da so bile lanske volitve polne prevar, vendar doslej za to ni ponudil nobenega verodostojnega dokaza, njegove tožbe pa so vse po vrsti propadale na sodiščih. Že pred volitvami je sicer govoril, da bodo volitve legitimne le, če zmaga.