Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi mož koncerna Dennis Muilenburg je zatrdil, da gre le za začasno zmanjšanje proizvodnje, ki ne bo vplivalo na število zaposlenih v programih izdelave modelov 737 in sorodnih programih. Proizvodnjo bodo zmanjšali z 52 na 42 letal mesečno.

Pri načrtih za ublažitev vpliva zmanjšanja proizvodnje bo podjetje tesno sodelovalo tako s svojimi strankami kot z dobavitelji.

V strmoglavljenju letala boeing 737 max družbe Ethiopian Airlines le nekaj minut po vzletu je 10. marca je umrlo vseh 157 ljudi na krovu. Enak tip letala indonezijske letalske družbe Lion Air je strmoglavil 29. oktobra lani, kmalu po vzletu z letališča v Džakarti. Nesreče ni preživel nihče od 189 potnikov in članov posadke.

Boeing napovedal zmanjšanje proizvodnje letala 737 max

Tehnične težave letal

Vsa letala tega tipa so za zdaj prizemljena, saj je preliminarna preiskava nesreče v Etiopiji pokazala slabo delovanje sistema za samodejno preprečevanje izgube vzgona letala.

Poročilo, ki so ga v četrtek predstavili v Etiopiji, je pokazalo, da sta pilota ponesrečenega letala pred nesrečo ravnala v skladu z navodili proizvajalca, a jima ni uspelo znova prevzeti nadzora nad letalom. Kot so še pokazali podatki iz črnih skrinjic, sta nato znova vklopila sistem in skušala na drug način prevzeti nadzor.

Podjetje Boeing se je v četrtek opravičilo za v nesrečah izgubljena življenja. Toda to mnogih sorodnikov umrlih ni potolažilo, saj se sprašujejo, zakaj letalsko podjetje ni ukrepalo že prej in prizemljilo letal.