Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na letalu, ki je z letališča v Orlandu poletelo proti Kaliforniji, ni bilo potnikov, samo posadka. "Letalo se je vrnilo in varno pristalo v Orlandu," je potrdila ameriška zvezna agencija za zračni promet (FAA), ki je po nesreči letala v Indoneziji 13. marca prizemljila letala boeing 737 max 8 in 9.

S Southwest Airlinesa so sporočili, da je imelo letalo težave z motorjem "kmalu po vzletu". Letalo je iz Orlanda letelo na skladiščenje v Victorville v Kaliforniji.

"Posadka je sledila protokolu in varno pristala na letališču," je dejal tiskovni predstavnik družbe Chris Mainz.

Prihaja posodobitev

Medtem je Boeing napovedal, da je pripravil posodobitev programske opreme za nadzor poleta pri omenjenih spornih modelih. Pilotom, tehničnim strokovnjakom regulatorjem jo bo predstavil na posebnem dogodku v Seattlu. Regulatorji nadgradnje še niso potrdili.

Preiskava lanske nesreče Lion Aira, v kateri je umrlo 189 ljudi, je pokazala, da sta se pilota borila z lastnim letalom, ki je več kot 20-krat spustilo nos proti zemlji, pilota pa sta ga popravila nazaj in vmes brskala po priročniku letenja s 737 max 8, ker nista vedela, kaj se dogaja. Preiskava nesreče Ethiopian Airlinesa, v kateri je 10. marca umrlo 157 ljudi, še poteka, vendar vse kaže na podobno težavo kot pri Lion Airu.

Poseben program v letalu je dobival napačne informacije od senzorja o tem, kam je usmerjen prednji del letala. Računalnik je dobil informacijo, da letijo pokonci, in ocenil, da lahko pride do zastoja in strmoglavljenja, zato je nos letala nemudoma obrnil navzdol. Pilota sta ga medtem skušala obrniti navzgor.

Pri Boeingu so kmalu po drugi nesreči napovedali posodobitev programske opreme, ki naj bi odpravila težave. Že predtem so izvedli izredna usposabljanja za pilote, kjer so jim pokazali, kako lahko domnevno sporno tehnologijo ročno izklopijo.

Letala 737 max 8 in 9 so po nesreči letala v Etiopiji prizemljena po vsem svetu.