Boeingova tovarna v Rentonu. Foto: Reuters
Boeingova tovarna v Rentonu. Foto: Reuters

Ed Clark je bil obenem tudi generalni menedžer Boeingove tovarne v Rentonu v ameriški zvezni državi Washington. Po poročanju Guardiana glede na notranji dopis s položaja odhaja takoj.

Boeing želi pomiriti regulatorje, letalske prevoznike in potnike, potem ko je bilo popolnoma novo letalo 737 Max 9 prejšnji mesec prisiljeno zasilno pristati.

Dramatični incident se je zgodil na poletu prevoznika Alaska Airlines, zaradi njega pa je bilo 171 letal Max 9 več tednov prizemljenih. Incident je predstavljal največjo varnostno krizo za Boeing po strmoglavljenju dveh njegovih letal Max 8 v letih 2018 in 2019, ko je umrlo 346 ljudi.

Boeing je medtem ustvaril nov položaj višjega podpredsednika za kakovost v oddelku komercialnih letal.

Spremembe se bodo zgodile po prvotnem poročilu ameriškega regulatorja, ki je ugotovil, da so na omenjenem panelu, ki je odpadel, manjkali štirje ključni vijaki.

Stan Deal, vodja Boeingovega oddelka za komercialna letala, je dejal, da so spremembe sprejeli v okviru "povečane pozornosti na zagotavljanje, da vsako letalo, ki ga dobavimo, izpolnjuje ali presega vse kakovostne in varnostne zahteve. Naši kupci to zahtevajo in si ne zaslužijo ničesar manj."

Deal se je odstavljenemu Clarku zahvalil za njegov prispevek v skoraj 18 letih dela za Boeing.

Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun je priznal, da se podjetje spopada z "resnim izzivom" za povrnitev zaupanja regulatorjev in prevoznikov. Nekateri analitiki medtem postavljajo vprašanje, ali naj odstopi tudi vodstvo podjetja.