Pri najmanj 10 prizemljenih letalih so našli razrahljane vijake na panelih vrat za zasilni izhod. Foto: Reuters
Pri najmanj 10 prizemljenih letalih so našli razrahljane vijake na panelih vrat za zasilni izhod. Foto: Reuters

Ameriški regulatorji so prizemljili 171 letal tipa max 9, potem ko je v petek na letalu družbe Alaska Airlines kmalu po vzletu z letališča v Portlandu v Oregonu odpadel panel z vrati za zasilni izhod, zaradi česar je moralo letalo prisilno pristati. Novi max 9 je bil letalski družbi dobavljen konec oktobra in je bil nato novembra tudi certificiran.

Alaska Airlines je pozno v ponedeljek sporočila, da so prva poročila njenih tehnikov pokazala, da so med preverjanjem njene flote na nekaterih letalih na zadevnem območju odkrili nekaj "razrahljane opreme". United, drugi ameriški prevoznik, ki leti s tem Boeingovim modelom z omenjenimi vrati, pa je sporočil, da so pri predhodnih pregledih ugotovili, da je treba na več vratih zategniti vijake.

Sorodna novica Učitelj našel panel z zasilnimi vrati

Razkritja so povečala zaskrbljenost glede proizvodnega procesa letal max 9, ki so bila prizemljena.

Kot poroča BBC, je dele v petek odpadlega panela z vrati za zasilni izhod na svojem vrtu našel učitelj v Oregonu.

Reuters navaja vir, seznanjen z zadevo, ki je dejal, da je letalska družba United med predhodnimi pregledi doslej našla skoraj 10 letal z zrahljanimi vijaki, kar je več od prvotnih petih, o katerih je prva poročala industrijska publikacija The Air Current, število pa se lahko še poveča.

Sorodna novica Ameriškemu letalu med poletom odpadel panel z vrati za zasilni izhod. Prizemljenih 171 boeingov.

Boeing naj bi spremenil smernice, ki jih je letalskim družbam sicer predložil v ponedeljek, FAA pa bi moral te spremembe potrditi, preden bi letalske družbe lahko začele popravila, so povedali viri.

Iz Boeinga so sporočili, da ostajajo v tesnem stiku z operaterji letal max 9 in da bodo strankam pomagali odpraviti morebitne ugotovitve med pregledi. "Zavezani smo, da vsako Boeingovo letalo izpolnjuje konstrukcijske specifikacije ter najvišje varnostne in kakovostne standarde," je dejal proizvajalec letal. "Obžalujemo, da je to vplivalo na naše stranke in njihove potnike."

Prizemljenih 171 letal Boeing 737 max 9