Ni prvič, da brazilske oblasti na ulice pošljejo vojsko. Foto: Reuters
Ni prvič, da brazilske oblasti na ulice pošljejo vojsko. Foto: Reuters

Vojaki bodo patruljirali po mestu in po državi Ceará, da bi preprečili nove napade na trgovine, banke in avtobuse. Kot poroča BBC, so napadi oblika protesta proti novim, strožjim razmeram v lokalnih zaporih, ki jih večinoma nadzirajo kriminalne tolpe.

Uprave zaporov v tej državi so namreč blokirale signale za mobilne telefone znotraj zaporov in končale politiko ločevanja zapornikov glede na njihovo pripadnost tolpi.

Brazilska televizija je predvajala posnetke varnostnih kamer, ki prikazujejo tolpe, kako zažigajo bencinske črpalke. Do zdaj je bilo zaradi domnevnih povezav z nasilnimi dejanji aretiranih 50 osumljencev.

Bolsonaro: Ukrep bo učinkovit

Do napotitve vojakov prihaja le nekaj dni po tem, ko je predsedniški položaj prevzel Jair Bolsonaro, ki je pred volitvami obljubljal boj proti kriminalu. Po poročanjih je odločitev pravosodnega ministra Sergia Mora za napotitev vojske označil za "ustrezno, hitro in učinkovito".

Po nekaterih podatkih je v Braziliji, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, v zaporih več kot 700.000 ljudi. Brazilija je tako za ZDA in Kitajsko tretja država z največ zaporniki na svetu,

Jair Bolsonaro je velik del brazilske družbe razjezil s sovražnimi izjavami. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro je velik del brazilske družbe razjezil s sovražnimi izjavami. Foto: Reuters

63-letni Bolsonaro je na oktobrskih volitvah prepričljivo premagal kandidata levičarske Delavske stranke Fernanda Haddada, čeprav so njegove rasistične, homofobne in mizogine izjave razjezile velik del brazilske družbe.

V svojem inavguracijskem govoru je predsednik izrazil podporo vojski in policiji ter dodal, da mora Brazilija spoštovati svoj državni slogan "red in napredek".

Nedavno je Bolsonaro napovedal odlok, ki bo državljanom brez kazenske kartoteke omogočil lastništvo orožja. "Dobri državljani si zaslužijo sredstva za samoobrambo," je dejal.

Pred vstopom v politiko je Bolsonaro služil v vojski, s katero ohranja tesne stike.