Brazilci so skoraj enakovredno razdeljeni med podpornike in nasprotnike začetka postopka odstavitve Bolsonara. Na fotografiji Bolsonarovi podporniki pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Brazilci so skoraj enakovredno razdeljeni med podpornike in nasprotnike začetka postopka odstavitve Bolsonara. Na fotografiji Bolsonarovi podporniki pred predsedniško palačo. Foto: Reuters

Bolsonaro je pred tednom dni odstavil načelnika zvezne policije Mauriciana Valeixa, kar je sprožilo tudi odstop ministra za pravosodje in javno varnost Sergia Mora. Bolsonaro naj bi po njegovih besedah zahteval, da ga vodja policije obvešča o obveščevalnih podatkih, zaradi česar naj bi odredil zamenjavo na samem vrhu policije.

"Predsednik republike je tako kot vsak drug državljan odgovoren pred zakonom," je sporočil vrhovni sodnik Celso de Mello in določil 60-dnevni rok za začetek preiskave.

Ključno bo prav zaslišanje Mora, od katerega je odvisno, ali bo sledila zahteva tožilstva za začetek sodnega procesa proti Bolsonaru ali obtožnica proti Moru zaradi krivega pričanja. Če bo preiskava potrdila očitke na račun predsednika, bo nato na potezi brazilski kongres, ki bo odločal o začetku procesa za odstavitev Bolsonara.

Moro velja za vodjo boja proti korupciji v državi in je med najbolj priljubljenimi politiki. Bolsonaro je v prvem odzivu Morove obtožbe že zavrnil kot neutemeljene. Prva javnomnenjska raziskava v ponedeljek zvečer pa je pokazala, da je 45 odstotkov Brazilcev mnenja, da bi moral brazilski kongres sprožiti postopek za odstavitev predsednika, 48 jih je bilo proti.

Urad predsednika mora razkriti izsledke testov na SARS-CoV-2

Brazilski predsednik naj bi želel, da ga vodja policije informira o obveščevalnih podatkih, kar je po Morovem mnenju nedopustno. Foto: Reuters
Brazilski predsednik naj bi želel, da ga vodja policije informira o obveščevalnih podatkih, kar je po Morovem mnenju nedopustno. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je sočasno zvezni vladi odredilo, da mora v 48 urah razkriti izsledke dveh testov na okužbo z novim koronavirusom, ki ju je Bolsonaro opravil marca, a zavrnil njihovo objavo. Sumi na okužbo so se pojavili po obisku brazilske delegacije pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu, po katerem se je izkazalo, da je bilo več članov delegacije okuženih.

V Braziliji so skupno potrdili že več kot 5000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, s čimer je tudi ta država po številu smrtnih žrtev prehitela Kitajsko. Za dodatnih 1156 smrtnih primerov medtem še ugotavljajo, ali so bili umrli okuženi tudi z virusom Sars-CoV-2, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ministrstvo za zdravje.

Število potrjeno okuženih se je povečalo na 71.886. Strokovnjaki sicer domnevajo, da je pravo število okuženih v tej državi z 210 milijoni prebivalcev od 12- do 15-krat višje, saj naj bi bilo zaradi majhnih možnosti testiranja veliko nepotrjenih okužb. Brazilija je sicer tudi zgolj po uradno potrjenih podatkih najhuje prizadeta država z novim koronavirusom v Južni Ameriki.

Bolsonaro bi odprl gospodarstvo, guvernerji podaljšujejo ukrepe
Predsednik Bolsonaro je že večkrat pozval k ponovnemu zagonu gospodarstva, saj so posledice ustavitve gospodarstva po njegovem mnenju hujše od posledic novega koronavirusa. Na vprašanje glede visokega števila smrti je po poročanju AFP odgovoril: "In kaj zdaj? Žal mi je zaradi tega. Ampak kaj želite od mene? Sem Messias, ampak ne morem delati čudežev," je še dodal in spomnil na svoje drugo ime, ki v prevodu pomeni odrešenik.

Pristojnost nad ukrepi za zajezitev imajo sicer guvernerji zveznih držav, ki se povečini ne strinjajo s predsednikom in so omejitve gibanja podaljšali do sredine maja. Ob omejitvi gibanja na domače stanovanje pa iz države poročajo o povečanem nasilju nad ženskami. Marca se je število klicev na centre za pomoč žrtvam nasilja v Sao Paulu povečalo za četrtino.