Skupinsko pokopališče v Manausu v Braziliji. Foto: Reuters
Skupinsko pokopališče v Manausu v Braziliji. Foto: Reuters

Brazilija je potrdila 407 smrtnih žrtev v enem dnevu, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Za koronavirusno bolezen 19 je v državi do četrtka umrlo 3313 ljudi. Potrdili so skoraj 50.000 okužb, prave številke pa so v resnici verjetno precej višje, saj primanjkuje testov.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro še naprej podcenjuje novi koronavirus in oporeka omejevanju javnega življenja. Medtem so bolnišnice v številnih zveznih državah že na robu svojih zmogljivosti.

Ekvador: 110.000 okuženim so dodali še enkrat toliko

Iz Ekvadorja in Peruja medtem poročajo o porastu števila okuženih. V Ekvadorju se je po odpravi blokade pri testiranju število okuženih v četrtek skoraj podvojilo na 22.000, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Predtem so poročali o okoli 12.000 okuženih in 560 mrtvih. Po nekaterih podatkih je za om-19 verjetno umrlo še 1028 ljudi, ki jih še niso testirali. Z novimi številkami je Ekvador druga najhuje prizadeta država v Latinski Ameriki, za Brazilijo.

Peru je med najhuje prizadetimi državami v Latinski Ameriki. Foto: Reuters
Peru je med najhuje prizadetimi državami v Latinski Ameriki. Foto: Reuters

Peru: Skoraj 21.000 okuženih

V Peruju se je v devetih dneh podvojilo število okužb, kar pomeni, da se novi koronavirus hitro širi. Doslej so potrdili 20.914 primerov okužb, umrlo pa je 572 ljudi. Perujski predsednik Martin Vizcarra je zaradi zaostritve razmer podaljšal karanteno do 10. maja. Vrhunec izbruha sicer pričakujejo v prihodnjem tednu.

Mehika: Vrhunec bo v drugem tednu maja

V Mehiki je medtem število mrtvih preseglo 1000. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 umrlo 1069 ljudi, 11.633 pa jih je okuženih. V državi pričakujejo, da bodo vrhunec dosegli v drugem tednu maja. Čeprav je bila vlada sprva zadržana glede ukrepov, so v državi zaprli šole ter druge ne nujne obrate in storitve in ljudem svetovali, naj ostanejo doma.