75-letni Lula bi se lahko spet potegoval za položaj predsednika. Foto: EPA
75-letni Lula bi se lahko spet potegoval za položaj predsednika. Foto: EPA

Odločitev sodišča je Luli da Silvi potencialno omogočila novo kandidaturo za predsednika države na volitvah prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrhovni sodnik Luiz Edson Fachin je razveljavil vse štiri obsodbe proti še vedno priljubljenemu politiku, saj naj zvezno sodišče v mestu Curitiba, ki ga je obsodilo, ne bi imelo pristojnosti. Zadeva se zdaj seli na zvezno sodišče v glavnem mestu Brasilia.

75-letni Lula da Silva pa je zdaj formalno nedolžen in se lahko znova poteguje za položaj predsednika, če ga zvezno sodišče ne bo vmes znova obsodilo.

Odvetniki nekdanjega levičarskega predsednika so z razveljavitvijo zadovoljni, češ da je v skladu z vsem, kar so trdili zadnjih več kot pet let, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press. Po poročanju brazilskih medijev pa naj bi se generalni tožilec Augusto Aras, zaveznik skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara, pripravljal na pritožbo.

Nekdanjega predsednika Brazilije so obsodili zaradi pranja denarja in korupcije. V povezavi z afero Pralnica, ki je bila osredotočena na državno naftno podjetje Petrobras, so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora. Leta 2019 pa so ga obsodili še na 12 let in 11 mesecev zapora zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin.

Tožilec Deltan Dallagnol, ki je preganjal Lulo kot vodja preiskovalcev v aferi Pralnica, je medtem dejal, da bi lahko razveljavitev obsodb pomenila tudi konec postopkov zoper nekdanjega predsednika zaradi zastaranja zadev.

Luli sicer grozijo tudi drugi pregoni, a v tistih primerih končne odločitve še niso blizu.