Foto: EPA
Foto: EPA

Gre za zadnjo tožbo v primeru Fat Leonard, ki velja za enega najhujših korupcijskih škandalov, s katerim se spoprijema ameriška mornarica, je poročal BBC. V aferi je bilo aretiranih na desetine uradnikov.

Častnik Stephen Shedd je ameriško mornarico s svojim početjem oškodoval za 35 milijonov dolarjev. Je eden izmed devetih članov sedme flote s sedežem v Okinavi, ki so marca 2017 stopili pred zvezno komisijo, in tretji, za katerega je sodišče odločilo, da je kriv.

Izdajanje zaupnih informacij

Po poročanju ameriškega pravosodnega ministrstva so Shedd in drugi pomagali podjetju Glenn Defense Marine Asia (GDMA) pri pridobitvi pogodbe z ameriško mornarico, vredno 35 milijonov dolarjev.

Podjetje mornarici dobavlja vlačilce, zagotavlja varovanje in odvoz odpadkov na ladje v pristaniščih. V zameno pa so zaposleni v ameriški mornarici prejeli denar in se udeleževali "spolnih zabav s prostitutkami, razkošnih večerij in potovanj", za katera je plačalo podjetje s sedežem v Singapurju, ki ga je ustanovil Leonard Gledd Frencis.

Lastnik podjetja že priznal krivdo

Afera je dobila ime Debeli Leonard po lastniku podjetja GDMA, ki je imel takrat debelejšo postavo, aretirali pa so ga leta 2013 v Kaliforniji v ZDA, ko so ga tja zvabili ameriški uradniki.

Krivdo za podkupovanje in kovanje zarote je priznal.

Kot del dogovora o priznanju krivde pa je tudi Shedd priznal, da je s soobtoženim Francisovemu podjetju dostavljal razporede plovb ladij, prav tako pa je lobiral v imenu podjetja GDMA.

Do zdaj je bilo skupno obtoženih 34 zaposlenih v ameriški mornarici, pogodbenih izvajalcev in zaposlenih v podjetju GDMA. Med njimi jih je 28 priznalo krivdo, med njimi tudi častnika iz sedme flote. Shedd naj bi bil obsojen 21. julija na zveznem sodišču v Kaliforniji, na februarskem zaslišanju pa bo pričal tudi Francis.