Princ Mohamad bin Salman vseskozi zanika vpletenost v umor arabskega novinarja. Foto: EPA
Princ Mohamad bin Salman vseskozi zanika vpletenost v umor arabskega novinarja. Foto: EPA
Donald Trump
Donald Trump je po umoru Hašokdžija večkrat poudaril pomen vezi med ZDA in Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
Cia: Umor Hašokdžija naročil Mohamed bin Salman

Kot poroča Washington Post, ki se sklicuje na neimenovani vir, naj bi Cia to ugotovila po preučitvi vseh dejavnikov, tudi telefonskega pogovora med Hašokdžijem in bratom prestolonaslednika princem Halidom bin Salmanom, veleposlanikom kraljevine v ZDA.

Halid naj bi Hašokdžiju zagotovil, naj gre po dokumente na konzulat, saj da se mu ne bo nič zgodilo.

Princ Halid zavrača informacijo o telefonskem pogovoru s Hašokdžijem in poziva ameriško vlado, naj objavi vse informacije, ki jih ima v povezavi s tem, torej posnetke prisluškovanja njegovemu telefonu.

Washington Post dodaja, da je Cia pregledala tudi telefonski pogovor, ki ga je kmalu po umoru s konzulata opravil varnostni uradnik Maher Mutreb s pomočnikom prestolonaslednika Saudomalom Al Kahtanijem. Mutreb, ki so ga pogosto opazili ob strani princa Mohameda bin Salmana, je Al Kahtanija obvestil, da je bila operacija uspešno izpeljana. Prestolonaslednik princ Mohamad bin Salman ves čas zanika vpletenost v umor arabskega novinarja.

Trump: Cia mi še ni poročala
Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da mu Cia še ni poročala o svojih ugotovitvah glede Hašokdžijevega umora. Kot je dejal, se bo z agencijo in zunanjim ministrom Mikom Pompeom o tem pogovoril še v soboto, poroča Reuters.

Trump je sicer ponovil, da mu je bilo rečeno, da savdski prestolonaslednik ni imel vloge v novinarjevi smrti. Trump je po umoru Hašokdžija večkrat poudaril pomen vezi med ZDA in Savdsko Arabijo.

Cia obvestila vlado in kongres
Cia je o svoji ugotovitvi obvestila tudi ameriško vlado in kongres, s čimer so se Trumpova prizadevanja, da ohrani dobre odnose s Savdsko Arabijo, otežila. Savdsko veleposlaništvo v Washingtonu je sicer navedbe medijev nemudoma zavrnilo rekoč, da so to le teorije zarote.

Džamala Hašokdžija, ki je bil kritik arabske kraljevine, so neznani storilci ubili 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Turčiji, kamor je šel urejat dokumente za poroko.

Savdska Arabija trdi, da njegov umor ni bil načrten, Turčija pa zagotavlja, da je bil umor naklepen in zahteva izročitev odgovornih. Riad obtožbe zavrača in je že obsodil domnevno vpletene v umor, ki jim grozi smrtna kazen.

Cia: Umor Hašokdžija naročil Mohamed bin Salman