Drugi krog volitev v Čilu bo potekal 19. decembra. Foto: EPA
Drugi krog volitev v Čilu bo potekal 19. decembra. Foto: EPA

V prestolnici Santiago de Chile je 25. novembra potekal protest proti nasilju nad ženskami. Med udeleženkami je bila Olga Valenzuela, katere takrat 19-letno hčer Muriel je pred štirimi leti med prepirom ubil njen partner, ki še vedno čaka na sojenje.

Poleg nje je na shod prišlo še več mater, ki so izgubile svoje hčere zaradi družinskega nasilja. "Nihče me ne posluša, sem samo še ena mati, ki išče pravico. Vendar ne želim vlade pod vodstvom Kasta, on je človek, ki ne podpira žensk," je dejala Valenzuela.

Odbor Združenih narodov za ženske navaja, da se je položaj žensk v Čilu v zadnjih letih izboljšal, vendar spola v državi še zdaleč nista enakopravna. Zastopanost žensk v politiki je nizka, še očitnejša težava je nasilje nad ženskami. Leta 2018 je 5,8 odstotka žensk v starostni kategoriji od 15 do 49 let poročalo o fizičnem ali spolnem nasilju partnerjev v obdobju zadnjih 12 mesecev.

Ukinitev ministrstva, prepoved splava, brez subvencij za samohranilke

Shod žensk v Santiagu ob mednarodnem dnevu izkoreninjanja nasilja nad ženskami. Foto: Reuters
Shod žensk v Santiagu ob mednarodnem dnevu izkoreninjanja nasilja nad ženskami. Foto: Reuters

Kast je v predsedniški kampanji obljubil, da bo zmanjšal družinsko nasilje prek ostrejših kazni za storilce. Preostanek njegovega predsedniškega programa ne kaže naklonjenosti krepitvi pravic žensk.

Ministrstvo za ženske, ustanovljeno leta 2017 z namenom zmanjševanja neenakopravnosti, namerava združiti z ministrstvom za socialni razvoj. Družinske subvencije namerava dodeliti samo dvostarševskim družinam, pri čemer so matere samohranilke in homoseksualne družine izvzete iz sheme. Prav tako namerava prepovedati splav pod vsemi pogoji, tudi kadar je nosečnost posledica posilstva, v primeru resne okvare ploda ali kadar je ogroženo materino zdravje.

"Ima strategijo proti feminističnemu gibanju. Meni, da so njihove vrednote v nasprotju s konceptom družine," je za Al Džaziro povedala profesorica na Inštitutu za javne zadeve Paulina Vergara.

Republikanska stranka zagovarja tradicionalne vrednote in vero v Boga

Kast je bil večino poslanske kariere pripadnik Neodvisne demokratične unije (UDI) – stranke, sestavljene iz senatorjev, ki so bili na političnih položajih v obdobju diktature Augusta Pinocheta. V 16 letih je glasoval proti vsem zakonodajnim predlogom za enakopravnost spolov ali pravice žensk.

Kast po prvem krogu volitev. Foto: EPA
Kast po prvem krogu volitev. Foto: EPA

Leta 2019 je skupaj z več strankarskimi kolegi osnoval republikansko stranko, ki zagovarja tradicionalizem, konservativne vrednote, "vero v Boga" in libertarno gospodarstvo.

Kast sicer zanika vse očitke mizoginije. "Sem sin, mož in oče izjemnih žensk. Neutrudno bom delal, da bodo vse ženske živele v svobodi in miru," je dejal v radijskem intervjuju.

V prvem krogu 21. novembra sta v predsedniški bitki ostala dva kandidata, 35-letni levičar Boric in 55-letni skrajni desničar Kast, zmagovalec prvega kroga z 28 odstotki podpore. Drugi krog bo potekal 19. decembra. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da ima Boric pred volitvami 19. decembra osem odstotnih točk prednosti pred Kastom.