Nasilje je namreč odvisno tudi od tega, kako se družba nanj odzove. "Če tako vedenje obsodimo in sankcioniramo, ga s tem zmanjšujemo in ustavljamo. Če pa ga toleriramo, minimaliziramo ali spregledamo, pa nasilnežem dajemo dodatno moč," je zapisal.

S 25. novembrom se vsako leto začenja 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic. Foto: Pixabay
S 25. novembrom se vsako leto začenja 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic. Foto: Pixabay

Po podatkih Združenih narodov bo ena izmed treh žensk v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja. V svetovni zdravstveni krizi pa številke rastejo. Novo poročilo Združenih narodov (ZN), ki je zajelo 13 držav od začetka pandemije, namreč kaže, da sta dve od treh žensk poročali, da sta doživeli nasilje ali da poznata žensko, ki ga je doživela.

Mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami so razglasili leta 1999
Samo ena od desetih se bo po pomoč obrnila na policijo. Pandemija, ki smo ji priča, je nasilje nad ženskami še bolj prikrila, zato opozarjajo ZN. ZN so 25. november za mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami in deklicami razglasili leta 1999. S tem datumom se vsako leto začenja 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe.

-

Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami opozarja na digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga ustavili.

"Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe. Ženske in dekleta so v digitalnem svetu lahko izpostavljene zasmehovanju zaradi videza, prav tako pa so lahko žrtve spolnega nadlegovanja, ki med drugim vključuje pošiljanje neželenih spolnih podob na spletu, ali celo neželenega deljenja njihovih osebnih informacij," so sporočili iz Sveta Evrope.

Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Foto: EPA
Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Foto: EPA

Neodvisna strokovna skupina Grevio Sveta Evrope je ob mednarodnem dnevu pripravila in objavila novo priporočilo za obravnavo digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami, v katerem je ta pojem tudi jasno opredeljen. V poročilu so prav tako predlagani posebni ukrepi za boj proti nasilju, ki temeljijo na štirih stebrih Istanbulske konvencije. To so preprečevanje, zaščita, pregon in usklajene politike.

Svetina je pozdravil prvo poročilo skupine strokovnjakov Sveta Evrope za ukrepanje proti nasilju nad ženskami, ki ocenjuje uresničevanje Istanbulske konvencije v Sloveniji. "Gre za pomemben mehanizem varstva človekovih pravic, ki osvetljuje stanje v naši državi in nas opozarja, kje so potrebne še izboljšave in kako še moramo ukrepati za ustrezno zaščito pred nasiljem nad ženskami," je še dejal in dodal, da pristojne organe poziva k sprejemu strategije.

Policija  letno  obravnava  okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik, z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini. Foto: Policija
Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik, z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini. Foto: Policija

V Sloveniji ponovili medijsko kampanjo #Odklikni

Resorni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes gostil spletno razpravo Ustvarjanje varnih spletnih okolij za ženske in dekleta – Odklikni spletno nasilje!, kjer so opozarjali tudi na porast problematike nasilja na spletu. V tem mesecu so prav tako ponovili medijsko kampanjo #Odklikni, s katero od leta 2008 ozaveščajo javnost o problematiki spletnega nadlegovanja v Sloveniji.

"Slovenija ostaja zavezana doseganju najvišjih standardov na področju enakosti spolov in boja proti nasilju nad ženskami in dekleti. Zato je ena od prednostnih nalog predsedstva obravnavanje in preprečevanje spletnega nasilja ter ozaveščanje o resnosti problema. Medtem ko nam digitalna orodja ponujajo velike priložnosti, se moramo zavedati tudi tveganj, povezanih z naraščajočim vplivom interneta, hitrim širjenjem informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter razširjenostjo družbenih medijev," je dejal Cigler Kralj.

Iniciativa, da se na seznam zločinov v EU-ju uvrstijo sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva

Digitalno okolje je že sicer zelo zahtevno, izzivi pa so še večji za ženske in dekleta, pa je opozorila evropska komisarka za enakost Helena Dalli. Prav zato bo Evropska komisija predlagala pobudo, da se na seznam zločinov v EU-ju uvrstijo tudi sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva.

Da kar 73 odstotkov žensk iz ZDA utrpi spletno nasilje, kar posledično vodi tudi v nižjo samopodobo, je povedala islandska novinarka Thordis Elva Thorvaldsdottir. Ob tem je opozorila še, da raziskave kažejo na povezavo med spletnim nadlegovanjem in fizičnim nasiljem nad ženskami.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsako leto financira socialnovarstvene programe, med katerimi je področje nasilja. Letos so v ta namen vzpostavili tudi 24-urno telefonsko linijo za pomoč žrtvam nasilja.

Zadnje dni so v več organizacijah pozvali k ničelni toleranci do nasilja. Ženske namreč še vedno pogosto niso deležne takšne pomoči, kot jo pričakujejo in kot jo potrebujejo, so v sredo na novinarski konferenci, na kateri so sodelovale tudi predstavnice Ženskega foruma SD, društva Ključ in Inštituta 8. marec, opozorili v društvu za nenasilno komunikacijo.

V Pomurju lani zaznali 40 odstotkov več nasilja v družini kot leto pred tem
Kot so poročali na Radiu Slovenija, pa so za danes načrtovan in že pripravljen strokovni posvet z naslovom Nasilje v družini – izziv družbe ali posameznika zaradi epidemičnih razmer v Pomurju prestavili na ugodnejši čas.

Direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Fekonja je dejala, da se zlasti v času pandemije srečujejo z naraščanjem nasilja, katerega vzroki so tudi socialna izolacija in prostorska utesnjenost ter stres. "K prijavam nasilja poziva tudi policija, samo v Pomurju pa so lani zaznali okoli 40 odstotkov več nasilja v družini kot leto pred tem."

S pariškega shoda proti nasilju nad ženskami. Foto: EPA
S pariškega shoda proti nasilju nad ženskami. Foto: EPA

"Da dom za mnoge ni varno zavetje, smo vedeli že pred epidemijo. Epidemiološki ukrepi so nasilje v družini močno povečali," opozarja tudi Jasna Podreka, ki dodaja, da nasilje korenini v tradicionalno patriarhalnih vzorcih in neenakosti spolov. Na tem področju, tako pravi poročilo evropskega inštituta za enakost spolov, je Slovenija v zadnjem letu, kot edina članica EU-ja, nazadovala. Za kar 50 odstotkov pa se je povečalo tudi število umorov in klicev na pomoč zaradi drugih oblik nasilja, je danes poročal Radio Slovenija.

Že več let opažamo tudi nekonsistentnost različnih organov pri izvajanju ukrepov za zaščito žrtev in tudi pri delu s povzročitelji nasilja. Zaposleni na policiji, pravosodju, centrih za socialno delo morajo delovati kot uglašen orkester, da bodo postopki hitri, storilci pa bodo za svoja dejanja kaznovani.

Peter Svetina

Skrb vzbujajoč je tudi porast spolnega nasilja. Vodja programa SOS telefon, Dalida Horvat, pravi: "Kljub težki situaciji je pomembno, da pomoč obstaja, tu so nevladne organizacije, ki pomagajo, zelo veliko pa lahko naredijo vsi tisti, ki so nasilju priče. Tudi policija vztrajno poziva: ne zatiskajmo si oči in ušes pred nasiljem, temveč odločno in predvsem pravočasno ukrepajmo."

"Niso vsi deležni enake kakovosti storitev institucij"

"Iz obravnavanih pobud opažamo, da niso vsi deležni enake kakovosti storitev institucij v vseh primerih prijavljenega nasilja. Že več let opažamo tudi nekonsistentnost različnih organov pri izvajanju ukrepov za zaščito žrtev in tudi pri delu s povzročitelji nasilja. Zaposleni na policiji, pravosodju, centrih za socialno delo morajo delovati kot uglašen orkester, da bodo postopki hitri, storilci pa bodo za svoja dejanja kaznovani," je še opozoril varuh Peter Svetina.

Za klic na pomoč je na voljo SOS telefon 0801155, ki je dosegljiv 24 ur na dan.

Družinskega nasilja za 40 odstotkov več