Protestnice v Čilu so opozarile na umore žensk. Foto: Reuters
Protestnice v Čilu so opozarile na umore žensk. Foto: Reuters

Po ocenah policije se je v Santiagu de Chile v nedeljo zbralo več kot 125.000 ljudi, organizatorji pa navajajo, da se jih je zbralo pol milijona. Protestniki so opozarjali na umore žensk in deklet v tej državi in zahtevali spremembo ustave, sprejete leta 1980 pod vojaško diktaturo Augusta Pinocheta, ki bi zaščitile pravice žensk.

Organizatorji pravijo, da se je zbralo pol milijona ljudi. Foto: Reuters
Organizatorji pravijo, da se je zbralo pol milijona ljudi. Foto: Reuters

"Danes ustvarjamo zgodovino," je za časnik El Mercurio povedala tiskovna predstavnica protestne skupine 8M Javiera Mani.

Protestnice in protestniki so se zbrali na trgu Plaza Italia, enem od središč več kot štiri mesece trajajočih protivladnih demonstracij, ter se napotili po mestu. V bližini predsedniške palače so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so skušali prebiti policijske barikade. Policija jih je razgnala s solzivcem in vodnim topom.

Protestniki so tudi zahtevali odstop predsednika Sebastiána Piñere. Protivladni protesti v Čilu so se začeli oktobra lani, umrlo pa je več kot 30 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mehika: "Žive so jih vzeli, žive jih želimo"

Do spopadov na podobnem protestu je prišlo tudi v Ciudadu de Méxicu. Na ulicah se je zbralo okoli 80.000 ljudi. Policija je sporočila, da so nekatere skupine metale molotovke, policisti pa so uporabili solzivec.

Namen shoda je bil opozoriti na vse višjo stopnjo nasilja zoper ženske v državi. Začel se je mirno, nato pa je prišlo do incidentov, v katerih je bilo ranjenih več kot 60 ljudi, poroča BBC.

Udeleženci in udeleženke protesta so vzklikali slogan "Žive so jih vzeli, žive jih želimo", protestnice so nosile transparente z napisi "Na poti domov se želim počutiti svobodno, ne pogumno" in "Želim živeti brez strahu", ljudje pa so na stene stavb pisali ime Ingrid Escamille, 25-letne ženske, ki jo je prejšnji mesec zabodel domnevno njen partner.

"Prišla sem, da zastopam vse svoje prijateljice in hodim za njih, ki jih ni več med nami," je dejala ena izmed protestnic.

Nekatere skupine so metale molotovke, zažgale pa so tudi vhodna vrata v rezidenco predsednika države, ki je februarja dejal, da mediji "manipulirajo" s problemom nasilja nad ženskami. Pozneje je sicer dejal, da je vlada občutljiva za to vprašanje.

Aretiranih je bilo sedem ljudi, ki so napadli protestnice, 13 ljudi so odpeljali v bolnišnico.
V Mehiki je po ocenah vsak dan ubitih 10 žensk.

V Mehiki naj bi bilo vsak dan ubitih 10 žensk. Foto: Reuters
V Mehiki naj bi bilo vsak dan ubitih 10 žensk. Foto: Reuters

V enem od primerov iz leta 2016 je bila 20-letna študentka umorjena po rojstnodnevni zabavi, njeno truplo pa so našli blizu delovnega mesta moškega, s katerim so jo nazadnje videli. Dan pozneje so tri moške, ki so bili z umorjeno v njenih zadnjih trenutkih, izpustili brez obtožnice, oblasti pa so izgubile ključne dokaze.

Predsednica Nacionalnega državljanskega observatorija za femicide (umore žensk) María de la Luz Estrada je dejala, da sta v Mehiki desetletja vladali indiferentnost in nekaznovanost zaradi takšnih umorov.

Danes bo potekala množična enodnevna stavka v protest proti vse več nasilja nad ženskami. Udeležilo naj bi se je več milijonov žensk, imenovala pa se bo "Dan brez nas". Namen je opozoriti tudi na to, kako bi se življenje odvijalo brez žensk.

V nedeljo so na Mednarodni dan žena po svetu potekali številni shodi. Ti dogodki imajo več kot stoletno zgodovino, nastali pa so kot posledica sindikalnega gibanja, ki je za ženske zahtevalo politične in ekonomske pravice.