Mike Pompeo. Foto: Reuters
Mike Pompeo. Foto: Reuters

Vseh 13 članic je v roku 24 ur, potem ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v četrtek v ZN-u razglasil, da Iran ne spoštuje jedrskega dogovora, poslalo uradna pisma, v katerih obsojajo poskus ZDA.

Po določilih jedrskega dogovora iz leta 2015 bi ob kršitvi Irana v roku 30 dni od prijave, kakršno je podal Pompeo, sankcije znova uvedli.

A skoraj vse druge članice sveta so v svojih pismih zapisale, da ZDA nimajo nobenega vzvoda za sprožitev teh sankcij, ker so od dogovora, ki ga je podpisal Barack Obama, odstopile leta 2018, Trump pa ga je ves čas kritiziral kot obupnega.

ZDA po drugi strani trdijo, da so tehnično gledano še vedno članice, ker so navedene kot take v resoluciji iz leta 2015, poroča Guardian. Ta argument so Francija, Velika Britanija in Nemčija zavrnile, še celo preden je Pompeo obtožil Iran nespoštovanja dogovora.

Iran je dejal, da se mora Varnostni svet upreti ameriškemu naklepu, ki bo imel nevarne posledice za mednarodno pravo in bo privedel do uničenja mednarodnih mehanizmov ter diskreditiral Varnostni svet ZN-a. Foto: Reuters
Iran je dejal, da se mora Varnostni svet upreti ameriškemu naklepu, ki bo imel nevarne posledice za mednarodno pravo in bo privedel do uničenja mednarodnih mehanizmov ter diskreditiral Varnostni svet ZN-a. Foto: Reuters

Pisma ni poslala le Dominikanska republika

Reuters je dobil vpogled v pisma Rusije, Kitajske, Nemčije, Belgije, Vietnama, Nigra, Sv. Vincencija in Grenadine, Južne Afrike, Indonezije, Estonije in Tunizije, ki so vsi zavrnili stališče ZDA.

Le Dominikanska republika uradnega pisma še ni poslala.

Prejšnji teden je bila ta karibska država edina članica VS-ja ZN-a, ki je podprla ZDA, ko so te skušale podaljšati prepoved prodaje orožja Iranu. Pompeo je otok obiskal le dva dni pred glasovanjem.

"ZDA ne bodo nikoli dovolile, da največji pokrovitelj terorizma na svetu prosto kupuje in prodaja letala, tanke, rakete in drugo konvencionalno orožje ali pa da pride do jedrskega orožja," je zatrdil Pompeo, ki je o nujnosti embarga prepričeval tudi generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa.

"Kaže, da obstajata dva planeta. Namišljeni planet, na katerem se ZDA pretvarjajo, da lahko počnejo, kar jim pade na pamet, kršijo in odstopajo od sporazumov, ampak imajo od njih še vedno korist. Na drugem planetu, kjer vladata mednarodno pravo in diplomacija, pa živi preostali svet," je takrat sporočil namestnik ruskega veleposlanika Dimitrij Poljanski.

Kaplja čez rob

Članice VS-ja ZN-a, ki se običajno imajo za zaveznice ZDA pri večini vprašanj, so dejale, da bi podprle Washington, če bi našli neki kompromis, pri čemer bi embargo podaljšali za omejeno časovno obdobje. Ker Pompeo pri embargu ni bil uspešen, je skušal izsiliti sankcije.

Diplomati v ZN-u so dejali, da so ZDA zdaj tako očitno izolirane delno tudi zaradi osornega sloga Pompea, ki je Evropejce obtožil, da so se odločili "potegniti z ajatolami", in veleposlanice ZDA pri ZN-u Kelly Craft. "Američani so dejansko krepko pretiravali pri svoji smešnosti in norosti," je dejal neki diplomat za Reuters.

"Res je, da se večina držav v VS-ju v osnovi strinja z ZDA, da Iran ni prijazna država in da ni dobro, da ima jedrsko orožje in še več orožja. A Američani so tudi tako pogosto in tako agresivno napačno odigrali svojo igro, da so se sami osamili – pa niti ne zaradi svoje politike, ampak iz golega razloga, da so tako neprijetni."