Varnostni svet se je večinoma vzdržal glede ameriškega predloga. Foto: Reuters
Varnostni svet se je večinoma vzdržal glede ameriškega predloga. Foto: Reuters

Za resolucijo je poleg ZDA glasovala le Dominikanska republika. Rusija in Kitajska sta bili proti, kar 11 držav pa se je vzdržalo.

"Nezmožnost Varnostnega sveta za odločno ukrepanje v bran mednarodnemu miru in varnosti nima opravičila," je sporočil ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Kitajska pa je zavrnitev ameriškega predloga predstavila drugače. "Izid glasovanja je znova pokazal, da enostranske poteze ne bodo dobile podpore, nasilništvo pa ne bo uspelo," je po glasovanju izjavil kitajski veleposlanik pri ZN-u Žang Džun.

Iran: ZDA niso bile še nikoli tako osamljene

V Iranu so medtem ocenili, da je glasovanje v Varnostnem svetu pokazalo, da ZDA še nikoli niso bile tako osamljene in da Pompeu na njegovih poteh ni uspelo prepričati držav o podpori ameriškim stališčem. "Kljub vsem obiskom in pritiskom je ZDA uspelo na svojo stran pridobiti le eno majhno državo," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi.

ZDA grozijo, da bodo v Varnostnem svetu ZN-a uveljavile določilo iz jedrskega sporazuma, ki omogoča vrnitev vseh sankcij proti Iranu. Te so bile odpravljene zaradi sporazuma, ki ga Iran večinoma spoštuje.

Ni pa jasno, kako bo ZDA to uspelo, saj je predsednik Donald Trump leta 2018 enostransko odstopil od sporazuma, druge podpisnice – preostale štiri stalne članice Varnostnega sveta in Nemčija – pa pri njem vztrajajo.

Iranski veleposlanik pri ZN-u Madžid Takht Ravanči je opozoril, da bo Iran ostro odgovoril na kakršne koli sankcije Varnostnega sveta ali omejitve. "ZDA ali kakšna druga entiteta, ki bo pri tem nezakonitem obnašanju sodelovala, pa bo nosila polno odgovornost," je dejal veleposlanik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi tega predlagal sklic izrednega vrha voditeljev držav podpisnic iranskega jedrskega sporazuma, vključno z ZDA, da se izognejo nadaljnji konfrontaciji z Iranom v Varnostnem svetu in poslabšanju položaja. Trump je na vprašanje o tem dejal, da je nekaj slišal, vendar pa da mu o tem še niso nič povedali.