Foto: EPA
Foto: EPA

Prvi afroameriški državni sekretar v zgodovini ZDA Colin Powell, ki je bil med drugim odgovoren za ameriški napad na Irak leta 2003, kar se je izkazalo za neutemeljeno odločitev, je za CNN izjavil: "Letos zagotovo ne morem podpreti predsednika Trumpa.” Ob tem je dodal, da zanj ni mogel voliti niti pred štirimi leti, ko je podprl kandidatko demokratov Hillary Clinton.

Takratno afero vdora v zasebno pošto nekdanje zunanje ministrice demokratskega predsednika Baracka Obame, za kar naj bi bila odgovorna Rusija, kar ni bilo nikoli dokazano, je Powell ostro obsodil, Trumpa pa označil za "državno sramoto in mednarodnega izobčenca".

Sorodna novica Mestni svet v Minneapolisu izglasoval razpustitev mestne policije

Tudi preiskava posebnega poročevalca Roberta Muellerja ni pokazala, da bi bili v aferi soudeleženi člani Trumpove predsedniške kampanje, saj je, na veliko razočaranje demokratov, ovrgel kriminalno zaroto republikanske kampanje.

Ne ve še, ali bo tudi dejavno deloval v Bidnovi kampanji

Colin Powell je v pogovoru za CNN dejal, da sta si z Joejem Bidnom zelo blizu tako glede družbenih kot tudi političnih vprašanj. "Z njim sem delal 35, 40 let, on je zdaj kandidat, in glasoval bom zanj."

Na vprašanje novinarja, ali bo tudi dejavno sodeloval v Bidnovi predsedniški kampanji, pa je odgovoril, da za zdaj še ni dobil takšnega povabila in da tega verjetno tudi ne bo storil.

O Trumpu: Mislim, da ga ne bomo več dolgo prenašali

Nekdanji diplomat je bil v intervjujo zelo kritičen do ravnanja predsednika Trumpa v protestih proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so zajeli državo po uboju Afroameričana Georgea Floyda, ki ga je v policijski aretaciji zadušil in ubil belski policist. Dejal je, da je Trumpov pristop do narodne vstaje dokaz vse večjega nezadovoljstva v državi z njim. "Mislim, da ga ne bomo več dolgo prenašali," je izjavil.

Na intervju se je seveda že odzval Trump, ki je Powlla na Twitterju označil za "rigidnega", Biden pa da je "drugi rigidnež". Ob tem ni pozabil omeniti Powllove vloge pri napadu na Irak.

Med drugim je zapisal (glej priloženi tvit): "Colin Powel je bil v današnjem intervjuju na lažnivem CNN-u pomilovanja vreden. V njegovem času je bil šibek in je vsem dal vse – slabo za ZDA. Prav tako je bilo "orožje za množično uničevanje" totalno napačno, in saj veste, česa nas je stala ta odločitev? Žalostno! Postavljena samo negativna vprašanja."