Na protestih se vse bolj pojavlja geslo
Na protestih se vse bolj pojavlja geslo "Vzemite policiji sredstva!" Foto: AP

Devet izmed 13 mestnih svetnikov je glasovalo za predlog, v katerem so se zavzeli za "nov model javne varnosti", ki bo usmerjen k skupnosti. "Ta svet bo razpustil policijski oddelek v mestu. Tukaj smo, ker je tako v Minneapolisu kot v drugih ameriških mestih postalo jasno, da obstoječi sistem policije in javne varnosti naši skupnosti ne zagotavlja varnosti," je pred množico protestnikov v nedeljo sporočil eden izmed svetnikov Jeremiah Ellison. Župan Jacob Frey predlogu nasprotuje.

"Naši pozivi k postopni reformi niso obrodili sadov," so dodali svetniki. Opozorili so, da je treba podroben načrt še izdelati, a da si bodo prizadevali, da bodo sredstva, ki so do zdaj šla k policiji, preusmerjena v strategije, ki bodo v ospredje postavljale skupnost, piše BBC.

Odstop pri New York Timesu

Urednik mnenjske strani pri časopisu New York Times James Bennet je odstopil, potem ko je veliko prahu sprožil prispevek republikanskega senatorja Toma Cottona "Pošljite vojsko", v katerem je pozval k uporabi vojske proti protestnikom proti policijskemu nasilju. Objavi prispevka so se uprli tudi v uredništvu.

Ameriški mediji pišejo, da gre za mejnik v dojemanju represivnih organov v mestu in ZDA na splošno. Državo namreč že več dni pretresajo množični protesti zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki je umrl ob aretaciji, potem ko je policist Derek Chauvin skoraj devet minut klečal na njegovem vratu. Ljudje na ulicah opozarjajo na sistematični rasizem, ki vlada v družbi, in policijsko nasilje.

"Varnejši smo brez policije"

Odločitev svetnikov bo verjetno spodbudila žgočo razpravo o tem, kako spremeniti naloge in pristojnosti policije tudi drugje v ZDA. Samo v Minneapolisu bodo pogovori o tem trajali nekaj mesecev, poleg tega pa lahko načrtovana sprememba zaradi nasprotovanja župana še vedno pade v vodo. "Potrebnih je bilo toliko smrti, da smo prišli do te točke. Varnejši smo brez oboroženih policijskih sil, ki niso za nič odgovorne, podpira pa jih država, ki je na lovu za temnopoltimi ljudmi," je odločitev po poročanju BBC-ja komentirala Kandace Montgomery, direktorica organizacije Black Vision.

V policiji ni sistemskega rasizma, zagotavljajo oblasti. Foto: Reuters
V policiji ni sistemskega rasizma, zagotavljajo oblasti. Foto: Reuters

Nekajkrat že razpustili policijski oddelek

Minneapolis se sicer ni prvi odločil za takšno potezo, ampak je bil policijski oddelek razpuščen že leta 2000 v Comptonu v Kaliforniji in 12 let pozneje tudi v Camdenu v New Jerseyju. V obeh primerih so ga v sklopu reorganizacije nadomestili s širšim oddelkom, ki je skrbel za več okrožij, dodaja BBC.

V nedeljo je tudi newyorški župan Bill de Blasio napovedal, da bo sredstva za mestni policijski oddelek preusmeril k različnim storitvam socialne varnosti. Tako bi se izognili nepotrebnim napetostim in skušali pomiriti rasne razlike. V nedeljo je bilo v več ameriških mestih glavno geslo protestnikov "Vzemite sredstva policiji!"

"Rasizem je virus"

V Londonu se je v nedeljo zbralo na tisoče ljudi, ki jih je spodbudilo dogajanje v ZDA. Protestirali so proti policijskemu nasilju, nekateri pa so nosili zaščitne obrazne maske, na katerih je bil napis 'Rasizem je virus'.

Kongresni demokrati pripravljajo zakonodajo

Kongresni demokrati so medtem v Washingtonu začeli pripravljati novo nacionalno zakonodajo za korenite reforme policij po ZDA. Demokrati bodo med drugim predlagali oblikovanje državne baze podatkov nasilnežev v vrstah policije. Policistom nameravajo odvzeti imuniteto pred civilnimi tožbami za nasilje in škodo med opravljanjem postopkov, vse policijske prijeme, ki zajemajo dušenje ali davljenje, pa bi prepovedali.

Prav tako nameravajo prepovedati linčanje in državnim oblastem in zveznemu pravosodnemu ministrstvu olajšati sprožanje preiskav policistov. Republikanci za zdaj še niso izrazili nasprotovanja pobudi demokratov.

Dva ministra, minister za pravosodje William Barr in minister za državno varnost Chad Wolf medtem zatrjujeta, da pri organih pregona v državi ni nikakršnega sistemskega rasizma. "V ZDA obstaja rasizem, a menim, da v organih pregona ne moremo govoriti o sistemskem rasizmu," je dejal Barr in dodal, da ukrepi, s katerimi obravnavajo rasizem v policiji, delujejo.

Slovo od Floyda v Houstonu

Danes pričakujejo večtisočglavo množico v Houstonu, kjer bodo ljudje lahko videli Floydovo truplo. Preden se je preselil v Minneapolis, je namreč živel v Houstonu. Na zasebnem pogrebu ga bodo pokopali v torek. Floydove sorodnike bo v Houstonu obiskal tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

V Seattlu se je zgodil incident. Neki moški je z avtom zapeljal v množico protestnikov in enega izmed njih ustrelil. Napadalca so pridržali.

Več mest v ZDA ukinilo policijsko uro

Ponekod odpravili policijsko uro

Župani mest New York, Chicago in Atlanta so sicer v nedeljo odpravili policijske ure, ker so se protesti proti policijskemu nasilju v soboto zelo umirili.

Policisti v New Yorku v nedeljo prvič niso nosili čelad, protestnike so spustili, da gredo mirno proti dvema zgradbama predsednika ZDA Donalda Trumpa in so jim umaknili barikade, da gredo mirno, ter jih potem namestili nazaj. V Brooklynu so se policisti celo fotografirali s protestniki.

Nacionalna garda je začela v nedeljo zapuščati mesta po Kaliforniji in tudi prestolnico ZDA Washington.

V Dearbornu v državi Michigan so odstranili kip nekdanjega župana Orvilla Hubbarda, ki je veljal za rasista.

Med protesti in nemiri, ki so izbruhnili po Floydovi smrti 25. maja, so doslej po ZDA aretirali več kot 10.000 ljudi. Zadnje dni skoraj ni bilo več primerov ropanja in razbijanja, v New Yorku pa so v soboto aretirali le štiri ljudi. Do petka so jih skupaj prijeli več kot 2000.

Protesti po ZDA se nadaljujejo