Ustavitev cevovoda je na vzhodu ZDA povzročila pomanjkanje in skok v cenah goriva ter očitke republikancev o napakah in nesposobnosti administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna.  Foto: EPA
Ustavitev cevovoda je na vzhodu ZDA povzročila pomanjkanje in skok v cenah goriva ter očitke republikancev o napakah in nesposobnosti administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna. Foto: EPA
Joe Biden je napovedal aktivnost nove skupine za boj proti hekerjem na pravosodnem ministrstvu in poudaril, da so v stiku z rusko vlado. Foto: EPA
Joe Biden je napovedal aktivnost nove skupine za boj proti hekerjem na pravosodnem ministrstvu in poudaril, da so v stiku z rusko vlado. Foto: EPA

"Ljudje naj ne podlegajo paniki"

Naraščanje prometa z opuščanjem omejitev zaradi pandemije in težave Colonial Pipeline so povzročili občuten poskok cen goriva. Ljudje, ki so se zgrnili na bencinske črpalke, pa niso hoteli razumeti, da je težava v transportu in ne zalogah goriva kot takšnih.

"Ljudje naj ne podlegajo paniki. Gorivo prihaja, kopičenje zalog zgolj prispeva k uresničevanju sicer neosnovanih napovedi pomanjkanja," je pozvala ministrica za energijo Jennifer Granholm.

Družba plačala, kar so hekerji zahtevali

Zasebni sektor je v ZDA sam odgovoren za svojo varnost in v prizadevanjih za večjo učinkovitost poslovanja so številne energetske družbe oklestile naložbe, tudi v obnovo omrežij in nadgradnjo varnostnih sistemov.

Odkupnina pet milijonov dolarjev (4,12 milijona evrov), ki naj bi jo plačal Colonial Pipeline, je bila odločitev družbe.

Hekerska skupina DarkSide se je v četrtek nepričakovano umaknila s spleta. Foto: EPA
Hekerska skupina DarkSide se je v četrtek nepričakovano umaknila s spleta. Foto: EPA

Biden v stiku z rusko vlado

Sorodna novica ZDA: Cevovod po hekerskem napadu spet deluje

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal aktivnost nove skupine za boj proti hekerjem na pravosodnem ministrstvu in poudaril, da so v stiku z rusko vlado. Prav zakulisnim pogovorom z Moskvo opazovalci pripisujejo razplet in posledico, da se je hekerska skupina DarkSide v četrtek nepričakovano umaknila s spleta.

"Kaže, da so nasprotniki pripravljeni veliko bolj tvegati in so okrepili ter občutno nadgradili svojo dejavnost v kibernetskem prostoru. Njihov namen je prevzem kibernetskega prostora Združenih držav pod ravnjo oboroženega konflikta," je dejal poveljnik ameriškega kibernetskega poveljstva general Paul Nakasone. V pogojih strateškega tekmovanja nove stvarnosti pa so potrebni prilagoditve in inovativni pristopi.