Še vedno ni znano, kdo od demokratskih kandidatov za nominacijo je osvojil največ delegatov v Iowi. Foto: EPA
Še vedno ni znano, kdo od demokratskih kandidatov za nominacijo je osvojil največ delegatov v Iowi. Foto: EPA

"Razvili smo že vrsto pomožnih in dodatnih sistemov poročanja in trenutno ocenjujemo najboljšo možnost. Ne bomo pa uporabljali enake aplikacije kot v Iowi," je sporočil predsednik stranke v Nevadi William McCurdy.

Njegov kolega v Iowi Troy Price je dejal, da je sporna aplikacija sicer ustrezno označevala podatke, vendar le delne. Težave s kodiranjem naj bi uredili, vendar pa se je zavleklo, ker podatke preverjajo s tistimi, ki so napisani na roko na papir.

Aplikacija je sicer služila le za zbiranje izidov z več kot 1600 strankarskih zborovanj po Iowi, ne pa tudi za glasovanje, zaradi česar je mogoče preverjanje pisno oddanih glasov. Glasovali so v knjižnicah, srednjih šolah in skupnostnih centrih.

Demokratska stranka v Nevadi je sicer po poročanju Reutersa podjetju Shadow že plačala 58.000 dolarjev za "tehnološke storitve".

Podjetje Shadow, ki je solastnik aplikacije in katerega vodilni uslužbenci so sodelovali s predsedniško kampanjo Hillary Clinton leta 2016, je sporočilo, da obžaluje zamude, ki pa da v ničemer niso vplivale na izide strankarskih zborovanj.

Sandersu (za zdaj) več glasov ljudi in manj delegatov

Med strankami podjetja Shadow je tudi kampanja demokratskega kandidata za predsedniško nominacijo Peta Buttigiega, ki je po podatkih iz 71 odstotkov okrožij prejel 26,8 odstotka delegatov, Bernie Sanders pa 25,2 odstotka. Tretja je po do zdaj zbranih podatkih Elizabeth Warren z 18,4, četrti pa Joe Biden s 15,4 odstotka delegatov, poroča BBC.

Iowa dodeli sicer le 41 delegatov od 1.991, ki jih kandidat oziroma kandidatka potrebuje, da si zagotovi predsedniško nominacijo demokratske stranke.

Buttigieg ima za zdaj sicer nekaj več delegatov, a glasov volivcev je prejel manj kot Sanders. Po delnih podatkih ji je namreč osvojil 31.353, Sanders pa 32.673.

Demokratska stranka v Iowi še ni razglasila zmagovalca ponedeljkovega glasovanja.