58-letna nekdanja tožilka je v ospredje stopila med zasliševanjem zadnjega vrhovnega sodnika ‒ za mnoge spornega ‒ Bretta Kavanaugha. Foto: Reuters
58-letna nekdanja tožilka je v ospredje stopila med zasliševanjem zadnjega vrhovnega sodnika ‒ za mnoge spornega ‒ Bretta Kavanaugha. Foto: Reuters

"Pred vami stojim kot vnukinja rudarja, kot hčerka učiteljice in novinarja, kot prva ženska, ki je bila v senat izvoljena iz Minnesote, in najavljam svojo kandidaturo za predsednico ZDA," je dejala senatorka slovenskega rodu.

V nagovoru množici privržencev, ki so se v Minneapolisu zbrali kljub močnemu sneženju in nizkim temperaturam, bilo je minus 10 stopinj Celzija, senatorka slovenskega rodu ni omenjala aktualnega predsednika Donalda Trumpa, a je med drugim poudarila, da ne bo zapirala vlade. Zavzela se je za vrnitev k pariškemu podnebnemu dogovoru in za boj za splošno zdravstveno varstvo in se izrekla proti izolacionizmu.

Pogum je, da si ali nisi pripravljen stati ob nekom, s komer se ne strinjaš vedno, vse z namenom za boljši jutri te države.

Amy Klobuchar

"Tudi če se hočeš osamiti od sveta, ti svet tega ne bo dopustil. Držati se moramo zaveznikov. Spoštovati moramo svoje vojake, diplomate in obveščevalce, ki vsak dan tvegajo življenja za nas. Zaslužijo si več od vodenja zunanje politike prek spletnega družbenega omrežja Twitter."

To je sicer že druga napoved kandidature iz demokratske stranke v dveh dneh, v soboto jo je najavila že senatorka iz Massachusettsa Elisabeth Warren in peta ženska kandidatka ob njima se bodo v tekmo podale Kamala Harris, Tulsi Gabbard in Kirsten Gillibrand, poroča BBC. Doslej je kandidaturo napovedalo že pet demokratskih senatorjev, med njimi so štiri ženske.

Amy z družino: možem Johnom Besslerjem in hčerko Abigail Bessler. Foto: Reuters
Amy z družino: možem Johnom Besslerjem in hčerko Abigail Bessler. Foto: Reuters

Klobučarjeva je podpornike povabila, da se pridružijo njeni kampanji, saj za sabo nima političnega motorja. "Ne prihajam iz sveta denarja, imam pa zagon in strast." V preteklosti je delala kot odvetnica v zasebni družbi, leta 1998 je postala tožilka v najbolj poseljenem okrožju v Minnesoti Hennepinu, pred osmimi leti pa je bila izvoljena v senat kot predstavnica Minnesote. Zadnji mandat je osvojila z več kot 60 odstotki glasov.

"Pogum je, da si ali nisi pripravljen stati ob nekom, s komer se ne strinjaš vedno, vse z namenom za boljši jutri te države," je zapisala v svoji knjigi spominov, ki jo je izdala leta 2015. Zaradi svojega pristopa so ji nadeli naziv "prijazna Minnesota," v prvih letih svojega delovanja pa naj bi ji v nekaterih krogih zaradi tega nadeli tudi manj laskav naziv "sladkorna (pena) Amy" (Cotton Candy Amy). "Do ljudi, ki delajo zame, imam visoka pričakovanja, visoka pričakovanja pa imam tudi do te države," je za NBC dejala novopečena kandidatka za predsednico ZDA.

Boj za demokratsko predsedniško nominacijo bo zanimiv: za zdaj je kandidaturo neposredno ali posredno najavilo že okoli 20 kandidatov in kandidatk. Foto: Reuters
Boj za demokratsko predsedniško nominacijo bo zanimiv: za zdaj je kandidaturo neposredno ali posredno najavilo že okoli 20 kandidatov in kandidatk. Foto: Reuters

Hčerka novinarja iz Minneapolisa Jima Klobucharja, katerega predniki izvirajo iz Bele krajine, upa, da bi lahko Trumpu v predsedniški bitki odvzela pomembni zvezni državi Michigan in Wisconsin, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik. Obe je na preteklih volitvah Trump odvzel Clintonovi z obljubo vrnitve delovnih mest. A pred tem Klobučarjevo čaka še veliko bitk v samem demokratskem taboru.

Bo senatorka kompromisna kandidatka?
Do demokratske konvencije julija prihodnje leto bo stranka morala razčistiti, ali bo podprla mladega ali mlado kandidatko iz levega krila ali pa bo stavila na politične izkušnje stare garde. Po političnem profilu bi bila morda lahko Klobučarjeva kompromisna kandidatka, sprejemljiva za obe krili.

V medijskem ospredju je bila Klobucherjeva lani, ko je bila neizprosna na zaslišanju kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, zelo aktivna pa je tudi pri gibanju #metoo v boju proti spolnemu nadlegovanju.