Miro Cerar za ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar. Foto: MZZ RS
Miro Cerar za ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar. Foto: MZZ RS
Miro Cerar s senatorko Amy Klobuchar iz Minnesote in senatorko Debbie Stabenow iz Michigana. Foto: MZZ RS
Kratko srečanje Cerarja s senatorjem Bobom Caseyjem iz Pensilvanije. Foto: MZZ RS

Demokratska senatorka Amy Klobuchar iz Minnesote, ki se odloča o predsedniški kandidaturi leta 2020, bo po navedbah zunanjega ministra Mira Cerarja v kongresu ustanovila skupino prijateljstva s Slovenijo, ki ji bo tudi sopredsedovala. Poleg nje je v ameriškem kongresu še en politik slovenskega rodu, republikanec iz Arizone Paul Gosar, ki je prav tako kot Klobucharjeva na vmesnih volitvah na začetku novembra osvojil nov mandat, sicer v predstavniškem domu.

Ker je od slovenskih zunanjih ministrov ameriško zunanje ministrstvo nazadnje obiskal Samo Žbogar leta 2010, je Cerar zagotovil, da si bo na mestu ministra prizadeval za intenzivnejše odnose z ZDA tudi v prihodnje, saj si želi, da bodo ZDA močan investitor v Sloveniji.

Cerar bo Pompeu omenil tudi arbitražo
Danes se bo sestal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, od katerega pričakuje, da ga bo zanimala slovenska ocena razmer na Zahodnem Balkanu, in v tem okviru namerava omeniti tudi arbitražo. "Kot pogosto pravim, je to, da naša sosednja država ne spoštuje vladavine prava, izredno slab signal za celotno regijo Zahodnega Balkana. Ne nazadnje tudi za EU, kajti mnogi sogovorniki od Makedonije, Bolgarije, Albanije in Srbije neposredno povedo – govorim o najvišjih politikih – kako lahko EU pričakuje, da bomo mi v procesu približevanja spoštovali pravno državo, če pa članica EU-ja – mišljena je seveda Hrvaška – neposredno krši oziroma ne izvaja arbitražne odločbe."

Med ZDA in EU-jem nasprotovanja glede Irana in podnebne politike
Beseda bo tekla tudi o gospodarskem sodelovanju med ZDA in Slovenijo, v svetu za nacionalno varnost tudi verjetno o slovenskih pogledih na prihodnost EU-ja tako v odnosu do soseščine, Rusije, Irana, Bližnjega vzhoda kot tudi o tem, kakšna je vloga Slovenije znotraj EU-ja in zveze Nato. Cerar namerava Pompeu zagotoviti, da je Slovenija verodostojna članica Nata in da bo naredila več za obrambo, ker to mora storiti zaradi lastne varnosti, ne le partnerstva v Natu.

ZDA in EU so trenutno med drugim na nasprotnih bregovih glede podnebne politike in politike do Irana. Cerar pričakuje pogovor o Iranu, kjer ima Slovenija zelo jasno stališče. "Tako kot EU si želimo ohraniti jedrski sporazum z Iranom, seveda, če bo Iran spoštoval vse zaveze. Hkrati pa moramo v Evropi zaščititi svoja podjetja pred morebitnimi tveganji v okviru EU-ja in Slovenija pri tem konstruktivno sodeluje," je dejal minister.

Cerar želi okrepiti odnose z ZDA
"Naša zunanja politika mora biti uravnotežena," je dejal Cerar in napovedal, da namerava okrepiti stike med ZDA in Slovenijo na najvišji ravni, obenem pa razvijati prijateljske in konstruktivne odnose tudi z drugimi državami. "Slovenija je izvozno usmerjena in želi imeti tuje naložbe, ki so dobre za naše ljudi, mora ostati odprta v svetu tudi čez meje EU-ja, in to z mojim obiskom ZDA delamo," je dejal. Odnosi so nekoliko zamrli zaradi krize, zdaj te ni več in po ministrovih besedah je treba zadeve izboljšati, da bodo v Slovenijo prihajali visoki državniki. "Za to si prizadevamo ponovno tudi z ZDA."

Cerar se je v Washingtonu srečal s senatorji
Cerar se je v Washingtonu srečal s senatorji