DeSantis je guverner Floride od leta 2019. Foto: Reuters
DeSantis je guverner Floride od leta 2019. Foto: Reuters

DeSantis v anketah med republikanskimi volivci najmanj zaostaja za nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, a še vedno kar precej, saj Trump zadnje tedne redno dobiva več kot 40-odstotno podporo, 44-letni DeSantis približno 20-odstotno, nobeden od preostalih potrjenih ali napovedanih republikanskih kandidatov pa ne presega praga desetih odstotkov.

Pogovor z Ronom DeSantisom je v torek napovedal Elon Musk. "To bo prvič, da se bo kaj takega zgodilo na družbenih omrežjih ter z vprašanji in odgovori v realnem času, ne po scenariju. Torej bo potekalo v živo. Naj odmeva," je sporočil Musk. Ameriški mediji so že prejšnji teden poročali o tem, da bo DeSantis končno vstopil v tekmo ta teden.

DeSantis v pripravah na razglasitev kandidature na Floridi sprejema vrsto ukrepov, ki po trditvah demokratov spadajo v skrajno desno ideološko smer. Največja organizacija temnopoltih v ZDA NAACP je skupaj z nekaterimi drugimi izdala celo opozorilo pred potovanji na Florido, ker naj bi bila ta država odkrito sovražna do temnopoltih in drugih manjšin ter skupnosti LGBTQ.

"Pod vodstvom guvernerja Rona DeSantisa je zvezna država Florida kriminalizirala proteste, omejila možnost učiteljev, da poučujejo zgodovino, in začela odkrito vojno proti raznolikosti in vključevanju," je zapisala NAACP.

Florida živi od turizma – leta 2022, ki je bilo prvo popolno leto po pandemiji, jo je obiskalo 137 milijonov ljudi. Tako še ni jasno, kakšne bi bile lahko posledice takšnih pozivov.

DeSantis je v sporu tudi z enim največjih delodajalcev na Floridi, podjetjem Disney, ki je odpovedalo izvedbo milijardo dolarjev vrednega projekta. Disney je ugovarjal DeSantisovemu zakonu proti pogovorom o homoseksualnosti na šolah, guverner pa želi podjetju odvzeti avtonomni status okrog zabaviščnega parka Disney World pri Orlandu. Zadeva je na sodišču.