Aprila lani je floridski guverner DeSantis skrajšal čas, ko je splav še dovoljen, s 24 tednov na 15, zdaj pa je podpisal nov zakon, ki je mejo postavil pri šestih tednih. Foto: AP
Aprila lani je floridski guverner DeSantis skrajšal čas, ko je splav še dovoljen, s 24 tednov na 15, zdaj pa je podpisal nov zakon, ki je mejo postavil pri šestih tednih. Foto: AP

Sprva je zakonodajni predlog s 70 glasovi za in 40 proti sprejel parlament v Tallahasseeju, v katerem prevladujejo republikanci. S tem so sprejeli prepoved splava v večini primerov po šestih tednih, torej še preden mnoge ženske sploh izvedo, da so noseče. Predlog sicer predvideva izjeme v primeru ogroženosti zdravja nosečnice, posilstva ali incesta. Doslej so bili splavi v tej zvezni državi prepovedani od 15. tedna nosečnosti.

Slavje republikanskih poslank v floridskem parlamentu. Foto: Reuters
Slavje republikanskih poslank v floridskem parlamentu. Foto: Reuters

Spodnji dom parlamenta je predlog zakona sprejel teden dni po odobritvi v senatu. Kmalu zatem je predlog podpisal tudi republikanski guverner DeSantis, ki je ob tem dejal: "Ponosni smo, da na Floridi podpiramo življenje in družino." S tem si je DeSantis izbojeval pomembno zmago med republikanskimi volivci, saj naj bi v kratkem napovedal tudi predsedniško kandidaturo na volitvah prihodnje leto.

Odločitev oblasti na Floridi bo začela uradno veljati, ko bo končan pravni spor na vrhovnem sodišču glede pravice do prekinitve nosečnosti po 15. tednu, a na vrhovnem sodišču imajo večino konservativci.

V treh državah splav popolnoma prepovedan

S prepovedjo je Florida postala ena od ameriških zveznih držav, ki najstrožje omejujejo pravico do splava, odkar je ameriško vrhovno sodišče pred enim letom razveljavilo sodbo iz leta 1973, ki je dovoljevala splav. Sodišče je presodilo, da ameriška ustava ne omenja te pravice, in prepustila zveznim državam, da same sprejemajo zakone. V Alabami, Louisiani in Misisipiju je tako splav popolnoma prepovedan, v Georgii pa je prekinitev nosečnosti prepovedana, ko je pri zarodku slišati bitje srca, to je pri okoli šestih tednih.

Kritike iz Bele hiše

Zvezna vlada v Washingtonu je potezo floridskih oblasti ostro kritizirala in načrtovano prepoved splava od šestega tedna označila za skrajno in nevarno. "Prepoved krši temeljne svoboščine in ni v skladu s stališči velike večine ljudi na Floridi in v ZDA," je v izjavi dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. Odločitev so kritizirali tudi demokrati in skupine, ki zagovarjajo pravico do splava.

Na Floridi prepoved splava po šestem tednu