Christopher Wray. Foto: EPA
Christopher Wray. Foto: EPA

Gre za prvo javno potrditev zaupne FBI-jeve ocene o izvoru pandemije covida-19, poroča BBC. Kitajska Wrayjeve izjave še ni komentirala, navedbe o izbruhu virusa v laboratoriju v Vuhanu pa je v preteklosti označila za obrekovanje.

Do Wrayjeve izjave je prišlo dan po pozivu ameriškega veleposlanika na Kitajskem, naj bo ta država "bolj odkrita" glede izvora covida-19.

Wray je v torek dejal, da se je Kitajska močno trudila ovirati identificiranje vira pandemije.

Nekatere raziskave kažejo, da je virus preskočil z živali na ljudi v kitajskem mestu Vuhan, morda na mestni tržnici z morsko hrano in divjimi živalmi.

Tržnica je oddaljena 40 minut vožnje od vodilnega virusnega laboratorija, Inštituta za virologijo v Vuhanu, ki je izvajal raziskave koronavirusa.

Druge ameriške vladne agencije so prišle do drugačnih ugotovitev kot FBI, glede njih pa so tudi različno prepričane. Ameriško ministrstvo za energijo je z "nizko gotovostjo" ocenilo, da je covid-19 izbruhnil v laboratoriju. Predtem je ministrstvo dejalo, da niso odločeni glede izvora virusa.

Peking je spomnil tudi na preiskavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz leta 2021, ki je tezo o izvoru virusa v laboratoriju označila za "izjemno malo verjetno". Ta preiskava je sicer naletela na številne kritike, vodja WHO-ja pa je medtem že pozval k novi.

Nekateri na Kitajskem medtem širijo zgodbo, da so novi koronavirus ustvarili v Fort Detricku v ameriški zvezni državi Maryland, okoli 80 kilometrov severno od glavnega mesta Washington.

Tam je bil namreč nekoč center ameriškega programa za biološko orožje. zdaj pa v biomedicinskih laboratorijih raziskujejo viruse, vključno z virusom ebole in črnih koz.