Kitajske oblasti trdijo, da je virus vzniknil na mokri tržnici v Vuhanu, kjer so tudi potrdili prve primere okužb. Foto: EPA
Kitajske oblasti trdijo, da je virus vzniknil na mokri tržnici v Vuhanu, kjer so tudi potrdili prve primere okužb. Foto: EPA
Sorodna novica Izbruh koronavirusa razkriva nevarnosti trga eksotičnih živali

Že več kot leto dni se ameriške oblasti trudijo priti do dna zadevi o izvoru novega koronavirusa, ki je marca lani sprožil pandemijo.

Iz Urada direktorja nacionalne obveščevalne službe (ODNI) so sporočili, da v igri ostajata dve domnevi: da je virus prešel z živali na človeka ali da je ušel iz laboratorija, vendar ni dovolj dokazov, da bi potrdili eno ali drugo.

Ugotovitve so bile objavljene v poročilu, nadgradnji 90-dnevne ocene, ki jo je avgusta izdala administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna; Biden je namreč maja ameriškim obveščevalnim službam odredil, da imajo 90 dni časa, da ugotovijo izvor virusa v kitajskem mestu Vuhan.

Sorodna novica Biden obveščevalnim agencijam odredil preiskavo izvora covida-19

Toda tudi takrat kljub analizi množice obstoječih obveščevalnih podatkov in iskanju novih sledi uradniki obveščevalnih služb niso dosegli soglasja o izvoru virusa. Štiri agencije so trdile, da obstaja zmerna možnost, da je prišlo do prve okužbe v laboratoriju, kot posledica nesreče pri poskusu, po vsej verjetnosti pri testiranju z živalmi.

Kitajska ni vedela za virus pred izbruhom decembra 2019

V poročilu tudi piše, da Kitajska ni vedela za virus pred izbruhom covida-19 v mestu Vuhan, konec leta 2019. So pa dodali, da Kitajska ovira preiskavo in se upira izmenjavi informacij.

Kot takrat pa je Kitajska tudi zdaj kritizirala poročilo. Kitajske oblasti so namreč izvor virusa covid-19 povezale s t. i. mokro tržnico, kjer so prodajali tudi meso eksotičnih živali, kot so netopirji.

Do zdaj je bilo po svetu potrjenih okoli 240 milijonov primerov okužb s covidom-19, za boleznijo je umrlo 4,9 milijona ljudi.