Ameriški predsednik Donald Trump na predvolilnem shodu svojih podpornikov v Iowi. Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je ustavno obtožbo Trumpa potrdila decembra. Obtožen je zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump na predvolilnem shodu svojih podpornikov v Iowi. Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je ustavno obtožbo Trumpa potrdila decembra. Obtožen je zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Foto: Reuters

V 100-članskem senatu imajo namreč republikanci 53 sedežev, demokrati 45, pri čemer dva neodvisna senatorja glasujeta z demokrati. Vodja senatne manjšine Chuck Schumer je sicer že v sredo zvečer priznal, da bodo demokrati težko pridobili na svojo stran najmanj štiri republikanske senatorje. To je potrdilo petkovo glasovanje o pričah, kjer je bil izid 51 proti 49 proti pričam, za katere sta se upala zavzeti le dva republikanca - Susan Collins iz Maina in Mitt Romney iz Utaha.

Predsednik ZDA je v odzivu na petkovo glasovanje tvitnil: "Demokrati = 17 prič. Republikanci = 0 prič." Dodal je, da demokrati ne bodo nikoli zadovoljni, kar koli dobijo. S tem je mislil na to, da so v okviru preiskave v predstavniškem domu zaslišali 17 prič.

Za obsodbo in odstavitev predsednika Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA ameriška ustava predvideva dvotretjinsko večino, torej 67 glasov senatorjev, kar ob sedanjem razmerju moči ni izvedljivo. Glasovanje o sodbi Trumpu bo v senatu z republikansko večino tako zagotovo oprostilno.

V ponedeljek in torek bodo lahko po deset minut govorili tisti senatorji, ki bodo želeli pojasniti svojo odločitev, glasovanje o Trumpovi obsodbi pa je določeno ob 22. uri zvečer v sredo po srednjeevropskem času.

Republikanski senator: Ni potebe po novih dokazih

Sorodna novica Trumpova obramba: Četudi je kriv, to ni podlaga za odstavitev

Demokrati so vseskozi upali, da bodo na svojo stran pridobili še kakšnega od republikanskih senatorjev, a se je zdaj, po pisanju BBC-ja, republikanski senator iz Tennesseeja Lamar Alexander tudi javno izrekel, da ne vidi nobene potrebe po zaslišanju dodanih prič.

"Ni potrebe po dodatnih dokazih, da bi dokazali nekaj, kar je že dokazano in niti ne dosega meril za izvedbo same ustavne obtožbe ZDA," je dejal 79-letnik. Pri tem je dodal, da vprašanje "potem ni, ali je to ameriški predsednik storil, temveč ali bi sploh morali ameriški senat in Američani o tem odločati. Menim, da ustava omogoča, da ljudje izrazijo svoje mnenje na preliminarnih volitvah, ki se začnejo v ponedeljek v Iowi."

Ključna priča demokratov ne bo zaslišana

Demokrati so si še posebej želeli zaslišati nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona, ki naj bi mu Trump priznal, da "izsiljuje Ukrajino". Da torej ZDA Ukrajini zadržujejo v kongresu potrjenih več milijonov dolarjev vojaške pomoči, dokler Kijev ne uvede preiskave demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna zaradi domnevne korupcije.

Sicer pa so tudi odvetniki Bele hiše v sredo v postopku vprašanj in odgovorov v senatu vztrajali, da so senatorji slišali dovolj. Vse, kar mu očita obtožnica, je Trump po besedah njegovih odvetnikov morda storil, a da to še ni temelj za njegovo odstavitev, zaradi česar ga ni mogoče odstaviti, druge kazni za predsednika na položaju pa ni.

Senatorji ne bodo zasliševali novih prič