Za demokrate je ameriški predsednik Donald Trump kriv, kar utemeljujejo z dokazi in pričami, za republikance pa je nedolžen. Njihov argument je, da četudi je kriv očitanega, to ni razlog za ustavno obsodbo in odstavitev s položaja. Foto: Reuters
Za demokrate je ameriški predsednik Donald Trump kriv, kar utemeljujejo z dokazi in pričami, za republikance pa je nedolžen. Njihov argument je, da četudi je kriv očitanega, to ni razlog za ustavno obsodbo in odstavitev s položaja. Foto: Reuters

Pravniki, ki zastopajo Trumpa, so se naslonili na razlago upokojenega profesorja prava Alana Dershowitza, sicer člana njihove ekipe, da trenutne obtožbe niso zadostne za odstavitev, četudi bi bile resnične.

Dershowitz, ki je branil O. J. Simpsona in Jeffreyja Epsteina, njegova preiskava pa je vodila v ustavno obtožbo demokratskega predsednika Billa Clintona, trdi, da predsednika ni mogoče odstaviti zaradi zlorabe pooblastil, ki da je enaka slabemu vladanju.

Predstavniški dom kongresa je decembra lani Trumpa obtožil zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, ker je izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem v kongresu potrjenih več milijonov dolarjev vojaške pomoči, dokler Ukrajina ne uvede preiskave demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna zaradi domnevne korupcije.

Demokrati s ključno pričo: "Trump dejal, da izsiljuje Ukrajino"

Senatorji so v sredo v postopku ustavne obtožbe predsednika posredovali vprašanja v pisni obliki predsedniku vrhovnega sodišča ZDA Johnu Robertsu, ki jih je prebral na glas. Naslovljena so bila na upravitelje ustavne obtožbe, torej na demokratske člane predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki nastopajo v vlogi tožilcev, in na Trumpove odvetnike.

Demokrati so med drugim zahtevali zaslišanje dodatnih prič že v nekaj dneh, a so bili republikanci osredinjeni na končanje ustavne obtožbe v senatu in oprostilno odločitev. Za demokrate je namreč ključna izjava nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona v še neobjavljeni knjigi, ki mu je, vsaj tako piše v obtožnici, Trump dejal, da "izsiljuje Ukrajino".

Odvetniki Bele hiše so v sredo v postopku vprašanj in odgovorov vztrajali, da so senatorji slišali dovolj. Vse, kar mu očita obtožnica, je Trump po besedah njegovih odvetnikov morda storil, vendar ga zaradi tega ni mogoče odstaviti, druge kazni za predsednika na položaju pa ni. Po pisanju BBC-ja zdaj svet za nacionalno varnost trdi, da vsebuje omenjena knjiga "državne skrivnosti", ki morajo biti odstranjene pred razkritjem.

Glasovanje o dodatnih pričah v petek

Demokrati seveda menijo, da se izjave ne da kar tako ne upoštevati. Če dodatnih prič ne bo, glasovanje bo o tem v petek, bi lahko senat že v soboto glasoval o ustavni obtožbi. Za obsodbo in odstavitev Trumpa v 100-članskem senatu je potrebnih 67 glasov, republikanci jih imajo 53, demokrati pa 47.

Ključno vprašanje je, ali se bo našlo dovolj republikancev, ki si bodo v petek upali glasovati za zaslišanje drugih prič ali vsaj Boltona, ki mu je Bela hiša v sredo prepovedala objavo knjige, v kateri naj bi kar mrgolelo še več drugih nerodnih razkritij za Trumpa. Demokrati potrebujejo najmanj štiri republikanske prestopnike. Tudi če bi bil Trump odstavljen, pa lahko znova kandidira za predsednika ZDA, a za to potrebuje potrditev senata.