Zvezni zapor v Brooklynu v New Yorku. Foto: Reuters
Zvezni zapor v Brooklynu v New Yorku. Foto: Reuters

Maxwellovi bodo sodili na Manhattnu, kjer se je v zveznem zaporu avgusta lani Epstein obesil in zvezna uprava za zapore, pa tudi zvezno pravosodno ministrstvo nočeta tvegati ponovitve blamaže, ki je sprožila nešteto teorij zarot, ker je bil Epstein dobro povezan s številnimi vplivnimi ljudmi, od predsednika ZDA Donalda Trumpa do nekdanjega predsednika Billa Clintona in britanskega princa Andrewa.

Maxwellova je pod strogim nadzorom zaradi preprečitve samomora. Špekulacij, da bo Maxwellova v zameno za nižjo kazen izdala debel seznam vplivnih ljudi, ki so skupaj z Epsteinom spolno zlorabljali mladoletnice, ne manjka. Uradna razlaga je, da se je Epstein ubil, ker sta bila dva paznika, zadolžena zanj, preobremenjena in površna in ga nista nadzirala ves čas, kot sta trdila. Preiskava za zdaj ni dokazala, da sta bila podkupljena.

Zapor v Brooklynu velja za enega najslabših v ZDA

58-letna Maxwellova je hči nekdanjega britanskega medijskega magnata Roberta Maxwella. Ameriški tožilci ji očitajo, da je v letih od 1994 do 1997 za Epsteina zvabljala mladoletnice, ki jih je spolno zlorabljal v New Yorku, Novi Mehiki in na Floridi. Aretirali so jo pretekli teden na njenem posestvu v New Hampshiru, tožilci pa bodo v petek na prvem zaslišanju v New Yorku zahtevali, da ostane v priporu brez varščine.

Zapor v Brooklynu velja za enega najslabših zveznih zaporov v ZDA. Januarja je bilo več tisoč zapornikov tam več dni izpostavljenih polarnemu mrazu, ker je izpad elektrike izklopil gretje, zadevo pa so popravljali zelo počasi. Odvetniki zaprtih pravijo, da so pazniki bolj nesramni, osorni in nasilni kot v drugih zveznih zaporih, junija so s solzivcem ubili enega od zapornikov, eden je umrl tudi maja.