Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sojenje je potekalo v New Yorku, saj se je spolni napad zgodil pred 27 leti v garderobi veleblagovnice v tem mestu. Ker je šlo za civilno tožbo, in ne za sojenje zaradi kaznivega dejanja, bodo posledice za Trumpa le finančne, poroča Guardian.

Nekdanji predsednik ZDA mora novinarki plačati pet milijonov dolarjev odškodnine.

Svojo zgodbo je pisateljica in novinarka prvič predstavila v knjigi iz leta 2019, v tožbi pa navaja, da je več kot 20 let molčala iz strahu pred maščevanjem, vendar si je po letu 2017 in krepitvi gibanja #Jaztudi premislila.

E. Jean Carroll je poroti dejala, da jo je Trump posilil, zaradi česar ni mogla vzpostaviti romantičnih odnosov, in da ji je nato še uničil ugled s tem, ko je zanikal napad in jo obtožil laganja in prevare.

V svoji knjigi trdi, da je nakupovala v trgovini Bergdorf-Goodman, ko je do nje pristopil Trump in začel pogovor ter jo zaprosil za pomoč pri izbiri darila za neko žensko. Nato jo je odvedel v oddelek s spodnjim perilom in jo prosil, naj si zanj nadene en kos, nato pa jo je v garderobi stisnil ob steno in jo tri minute spolno napadal, povzema Independent.

Trumpa je devet porotnikov soglasno obsodilo spolne zlorabe, ne pa tudi posilstva. Poleg tega je obsojen tudi zaradi obrekovanja, ker je oktobra 2022 na svojem družbenem omrežju Truth Social njene obtožbe označil za "prevaro, izmišljotino in laž".

Trumpa ni bilo na sojenju. Razsodbo je na Truth Social označil za "sramoto". Iz njegove predsedniške kampanje so sporočili, da se bodo na sodbo pritožili.

E. Jean Carroll je povedala, da si pred vzponom gibanja #jaztudi ni upala spregovoriti o spolnem napadu. Foto: Reuters
E. Jean Carroll je povedala, da si pred vzponom gibanja #jaztudi ni upala spregovoriti o spolnem napadu. Foto: Reuters

"Donald Trump je priča proti samemu sebi"

Odvetnica tožnice Roberta Kaplan je v ponedeljek porotnikom pokazala videoposnetke Trumpa z njegovega oktobrskega pričanja in razvpiti posnetek oddaje Access Hollywood iz leta 2005, v katerem Trump pravi, da lahko zato, ker je slaven, ženske grabi tudi za genitalije, saj mu to dovolijo.

"Donald Trump je v pravem pomenu besede priča proti samemu sebi," je dejala. "Ve, kaj je storil. Ve, da je spolno napadel E. Jean Carroll," je dodala.

Na sojenju je sodelovalo tudi enajst prič. Odvetnica je navedla tudi pričevanji dveh žensk, ki pravita, da sta preživeli Trumpov spolni napad. Jessica Leeds je povedala, da jo je leta 1979 na letalu zgrabil za prsi in ji z roko segel pod krilo. Novinarka Natasha Stoynoff pa je povedala, da jo je leta 2005 nasilno poljubil na Floridi, ko je za revijo People pripravljala zgodbo o njegovi poroki z Melanio.

Trumpov odvetnik Joe Tacopina je obtožbe zoper Trumpa označil kot absurdne in trdil, da zmanjšujejo pomen resničnih posilstev. Strinjal se je z Roberto Kaplan, da nihče ni nad zakonom, vendar je opozoril, da tudi nihče ni pod njim. Porotnikom dejal, da ji ne smejo dovoliti, da se okoristi za milijone dolarjev, ker je tožbo vložila tudi iz političnih razlogov.