Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta si ob napovedi CDC-ja snela zaščitno masko. Foto: EPA
Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta si ob napovedi CDC-ja snela zaščitno masko. Foto: EPA

CDC je odločitev sprejel na podlagi podatkov, ki kažejo, da so cepiva proti covidu-19 izjemno učinkovita ne le za preprečevanje bolezni, ampak tudi za preprečevanje okužb.

Tudi v redkih primerih, ko se cepljena oseba spet okuži, skoraj ni verjetno, da bi imela veliko količino virusa v nosu, in zato ni verjetno, da lahko okužbo širi naprej.

"Vsak, ki je bil dvakrat cepljen, lahko sodeluje v manjših ali večjih dejavnostih na prostem in v zaprtih prostorih brez maske ali medosebne razdalje," je dejala direktorica CDC-ja Rochelle Walensky in dodala, da se lahko navodila spremenijo, če se položaj poslabša.

Maske še vedno obvezne na prevoznih sredstvih

Kljub temu CDC še naprej zahteva nošenje mask na letalih, vlakih, ladjah, avtobusih oziroma na sredstvih javnega prevoza za potnike, ki prihajajo v ZDA ali jih zapuščajo.

Cepljeni mednarodni potniki bodo morali ob prihodu v ZDA v treh dneh od prihoda še vedno opraviti test ali dokazati, da so v zadnjih treh mesecih okrevali po covidu-19. Testiranje v ZDA je sicer brezplačno.

Tudi Biden si je snel masko

Ameriški predsednik Joe Biden je odločitev CDC-ja pozdravil in jo označil kot "odličen dan za ZDA." Ob napovedi novice si je v Ovalni pisarni snel masko. Tudi ameriška podpredsednica Kamala Harris se je z uslužbenci urada brez zaščitne maske udeležila vrtne zabave Bele hiše na vrtu Rose Garden.

"To ne pomeni, da bomo zdaj aretirali ljudi," je dodal Biden in opozoril vse, ki niso bili cepljeni, da morajo še naprej nositi zaščitne maske. Kot je zapisal na svojem Twitterju: "Pravilo je preprosto: cepite se ali nosite masko, dokler se ne boste. Odločitev je vaša." Ameriški predsednik sicer ne more prisiliti ljudi k cepljenju.

Na administracijo ameriškega predsednika se je zadnje dni izvaja pritisk in vrstijo pozivi k rahljanju epidemioloških omejitev za tiste, ki so bili cepljeni.

Tako je med drugim predsednik Zveze ameriških učiteljev pozval predsednika k popolnemu odprtju šol jeseni letos, poroča BBC. V ZDA so namreč odobrili cepljenje otrok s cepivom Pfizerja za otroke, stare od 12 do 15 let.

Cepljenim v ZDA ni treba več nositi maske