Zgodovinski dan v ZDA – predsednika sta na odru prvič spremljali dve ženski, podpredsednica Kamala Harris (levo) in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Zgodovinski dan v ZDA – predsednika sta na odru prvič spremljali dve ženski, podpredsednica Kamala Harris (levo) in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Predsednik ZDA Biden ob 100 dneh vlade nagovoril kongres

"Najhujša pandemija stoletja. Največja gospodarska kriza od velike depresije. Najhujši napad na našo demokracijo po državljanski vojni. Zdaj, po stotih dneh predsednikovanja, lahko narodu povem: Amerika je znova na poti," je Biden nagovoril Američane in kongres na predvečer svojega 100. dne predsednikovanja.

Predstavil je "ameriški načrt za delovna mesta" in "ameriški načrt za družine", ki sta skupaj vredna kar 4000 milijard dolarjev (3296 milijard evrov).

Načrt za delovna mesta naj bi bil okoljsko naravnan, v tem sklopu je napovedal krepitev javnega prevoza, širokopasovne medmrežne povezave – 35 odstotkov Američanov v ruralnih predelih še nima medmrežja – ter gradnjo cest in mostov.

Kapitolski policisti zapuščajo kongres po Bidnovem govoru. Foto: Reuters
Kapitolski policisti zapuščajo kongres po Bidnovem govoru. Foto: Reuters

Biden je nagovarjal predvsem delavce srednjega razreda, "ki se čutijo zapostavljene in pozabljene", navaja CNN. "Ni razloga, da Američani ne bi bili vodilna sila pri proizvodnji električnih vozil in baterij," je dejal po poročanju BBC-ja.

Načrt za družine predvideva brezplačne vrtce za otroke med 3. in 4. letom starosti, plačana porodniški in bolniški dopust ter brezplačne skupnostne visoke šole.

Sredstva za reformo nameravajo demokrati zbrati tudi z obdavčenjem najbogatejših – tistih, ki zaslužijo več kot 400.000 dolarjev letno.

Čeprav imajo demokrati tesno večino tako v senatu kot v predstavniškem domu, je pričakovati precej zapletov pri potrjevanju načrtov, ki jima republikanci ostro nasprotujejo. Republikanski senator Tim Scott je načrte označil za "liberalne želje velike vladne porabe".

"Koleno nepravičnosti na vratovih temnopoltih"

Biden je v govoru izpostavil tudi socialne zadeve – nasilje z orožjem, migracije in rasno neenakost. "Vsi smo videli koleno nepravičnosti na vratovih temnopoltih Američanov," je spomnil na umor Georgea Floyda.

Glede zunanje politike je poudaril, da se "Kitajska in druge države hitro približujejo ZDA". Obljubil je krepitev domače tehnološke proizvodnje: "Ni razlogov, da ne bi vetrnic za vetrne turbine proizvajali v Pittsburghu namesto v Pekingu."

Biden poziva k cepljenju

ZDA so v prvih 100 dneh Bidnovega predsednikovanja še prehitele predsednikov cilj 100 milijonov cepljenih, saj je s prvim odmerkom cepljenih že več kot 200 milijonov Američanov, poroča CNN. Glede na javnomnenjske ankete okoli dve tretjini Američanov odobravata njegovo vodenje države v zdravstveni krizi. Biden je dejal, da še ni čas za sprostitev, in pozval ljudi, naj se cepijo.

Biden kongresu predstavil načrte za pomoč Američanom