Ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk je dosegel poravnavo z ameriškim nadzornim organom. Foto: Reuters
Ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk je dosegel poravnavo z ameriškim nadzornim organom. Foto: Reuters
Musk ima za tri leta prepoved vodenja upravnega odbora, še vedno pa bo opravljal funkcijo glavnega izvršnega direktorja družbe. Foto: Reuters

Ameriška komisija za trgovanje z vrednostnimi papirji (SEC) je preiskavo sprožila po spornem Muskovem tvitu 7. avgusta, da bo odkupil delnice Tesle po 420 dolarjev in da ima sredstva za odkup zagotovljena. To je povzročilo precejšnje razburjenje na borzah in SEC je v četrtek Muska obtožil prevare, saj naj bi vedel, da za svoje trditve nima trdne podlage.

Tako podjetje Tesla kot Elon Musk bosta morala skupaj plačati 40 milijonov dolarjev, vsak po 20 milijonov dolarjev, kazni. Denar naj bi razdelili med oškodovane vlagatelje. Postopek bo vodilo sodišče. "Dogovor je namenjen temu, da preprečimo nadaljnje motnje na trgu in oškodovanje delničarjev," je komentiral Steven Peikin iz SEC-a. Musk je načrte konec avgusta sicer preklical, obtožbe SEC-a pa označil za neutemeljene.

"Ko podjetja in njihovi vodilni dajejo izjave, morajo delovati odgovorno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poravnavo komentiral vodja SEC-a Jay Clayton.

Triletna prepoved vodenja upravnega odbora
Elon Musk tri leta ne bo mogel biti predsednik upravnega odbora. Še vedno bo lahko opravljal funkcijo glavnega izvršnega direktorja družbe. Na čelu odbora direktorjev ga bo nadomestil "neodvisni predsednik", je še povedal Clayton.

Še dva neodvisna direktorja bo imenovalo podjetje samo, oblikovati pa bodo morali nov odbor neodvisnih direktorjev in vzpostaviti "dodatne nadzorne mehanizme, da bi nadzorovali Muskove komunikacije", je še pojasnil Clayton.

Padec Teslinih delni
V petek, dan po objavi tožbe SEC-a proti Tesli, so delnice padle za okoli 14 odstotkov. Že avgusta, na dan objave spornega tvita pa so izgubile 11 odstotkov vrednosti. Tudi sicer se Tesla spopada s precejšnjimi težavami, zaradi katerih je svoj odhod do zdaj napovedalo več zaposlenih, med drugim dva direktorja.