Jack Dorsey (v ospredju) in Sheryl Sandberg (levo) med pričanjem pred senatnim odborom. Foto: Reuters
Jack Dorsey (v ospredju) in Sheryl Sandberg (levo) med pričanjem pred senatnim odborom. Foto: Reuters

"Prepočasni smo bili pri odkrivanju tega in prepočasi smo ukrepali. To vmešavanje je bilo popolnoma nesprejemljivo. S tem so bile kršene vrednote našega podjetja in države, ki jo ljubimo," je poudarila Sandbergova na zaslišanju pred senatnim odborom za nadzor varnostnih služb. "Grožnja, ki nam preti, ni nova. Amerika je bila vedno tarča napadov nasprotnikov, ki želijo spodkopati našo demokracijo. Nove so zgolj taktike, ki jih uporabljajo," je pojasnila na zaslišanju o kampanjah manipuliranja tujih sil.

Sandbergova, ki za direktorjem Markom Zuckerbergom zaseda drugi najvišji položaj v Facebooku, je dejala še, da je družba podvojila število uslužbencev, ki skrbijo za varnost, s tem pa se ukvarja tudi umetna inteligenca.

V ameriškem senatu se je moral sicer zaradi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016, aprila zagovarjati že ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Ta je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov in priznal, da Facebooku ni uspelo zaščititi omrežja.

Dorsey: Bili smo nepripravljeni na obsežnost težav
Ustanovitelj in izvršni direktor Twitterja Dorsey pa je v senatu povedal, da so bili "nepripravljeni in neustrezno opremljeni za obsežnost težav, s katerimi so se spoprijemali". "Prevzemamo vso odgovornost, da to popravimo," je poudaril. Dejal je še, da ukrepajo proti manipulaciji in identificirajo "od osem do deset sumljivih računov na teden".

Zaslišanja bi se moral udeležiti tudi predstavnik Googla, a so zgolj pisno sporočili, da si bodo še naprej prizadevalil za preprečevanje tujega vmešavanja v ameriške volitve.

ZDA obtožujejo Rusijo, da se je vmešavala v ameriške predsedniške volitve pred dvema letoma, tudi prek objav na družbenih medijih. Vprašanje vmešavanja tujih sil in odziv družbenih medijev pa je pomembno tudi pred novembrskimi delnimi volitvami v kongres.

Pravosodno ministrstvo bo preiskalo domnnevno pristranskost podjetij socialnih omrežij
Ameriško pravosodno ministrstvo pa je v sredo napovedalo preiskavo družbenih omrežij zaradi pristranskosti in kršenja konkurenčnosti. Napoved sledi trditvam ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so družbeni mediji pristranski v korist demokratov, kar podjetja zanikajo. Pravosodni minister Jeff Sessions se bo še pred koncem meseca srečal z več državnimi tožilci, s katerimi bo razpravljal o "vse večji zaskrbljenosti, da ta podjetja kršijo konkurenčnost in namenoma dušijo svobodno izmenjavo idej", so sporočili z ministrstva. Kakšno preiskavo bodo uvedli, ni znano. Ameriški predsednik je pretekli teden tehnološka podjetja obtožil cenzure in zatiranja konservativnih stališč v korist demokratskih. Google, Facebook in Twitter je posvaril, naj bodo previdni. V družbah pristranskost zanikajo.