Stephen Paddock je streljal iz hotelske sobe. Foto: EPA
Stephen Paddock je streljal iz hotelske sobe. Foto: EPA

Dejanje 64-letnega napadalca, ki je 1. oktobra 2017 iz svoje hotelske sobe pobil 58 ljudi, ob prihodu policije pa si je sodil še sam, je analizirala posebna enota FBI-ja za analizo obnašanja (BAU) in na koncu ostala brez odgovora. Paddock je imel težave s pešanjem telesnega in duševnega zdravja, kot jih ima milijone ljudi po svetu.

Njegova zaročenka Marilou Danley, ki jo je dva tedna pred pokolom poslal k družini na Filipine in ji tja nakazal 150.000 dolarjev, je povedala, da se ji je pritoževal, ker so mu zdravniki ugotovili "kemično neravnovesje" in mu ne morejo pomagati.

Sorodna novica ZDA žalujejo po najbolj krvavem strelskem pokolu v zgodovini

Orožje natovoril z dvigalom za selitve
Upokojeni poštar in računovodja je obogatel z naložbami v nepremičnine in je bil reden obiskovalec hotela Mandalay Bay v Las Vegasu. Tam je prebival zastonj v sobi za 590 dolarjev na noč, ker je za poker redno pognal po več tisoč dolarjev. Poznali so ga in mu dovolili uporabo dvigala za selitve, s katerim si je v sobo natovoril goro orožja.

Oktobra 2017 je streljal na množico 22.000 udeležencev koncerta na prostem. Ubil je 58 ljudi, ranjenih pa je bilo skoraj 900. FBI domneva, da je imel morda željo biti podoben očetu, slavnemu bančnemu roparju, ki se je uspel uvrstiti na lestvico najbolj iskanih zločincev, vendar pa bančni roparji običajno niso morilci.

Paddock ni imel nobene posebne politične agende, ni imel posebnih vzornikov, ni imel ekstremističnih verskih motivov in ni posebej sovražil manjšin ali drugačnih. Njegov brat Eric Paddock ga je sicer imenoval za kralja mikroagresije, narcisa in pedantneža, ki je bil naveličan življenja. Morda je hotel oditi na drugi svet z dejanjem, s katerim se bo zapisal v zgodovino, čeprav neslavno, se sprašujejo.