Ameriški predsednik je z ženo Melanio prispel v Las Vegas. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je z ženo Melanio prispel v Las Vegas. Foto: Reuters
Marilou Danley
Paddockova partnerica je bila v času pokola na Filipinih. Foto: Reuters
Trump prispel v žalujoči Las Vegas

Takoj po pristanku v Las Vegasu se je Trump srečal s šerifom okrožja Clark Josephom Lombardom. Gre za prvo Trumpovo spopadanje s posledicami množičnega umora, odkar je prevzel predsedniški mandat.

"Gre za izredno žalostno zadevo. Izkazali bomo spoštovanje in obiskali policijo, ki je v kratkem času opravila izjemno delo. Zame osebno je to zelo zelo žalosten dan," je pred odhodom Trump povedal novinarjem pred Belo hišo.

Trump je Paddocka že predtem označil za bolnega in dementnega človeka, a neimenovani visoki predstavnik ministrstva za domovinsko varnost je za Reuters povedal, da ni dokazov o kakšni duševni bolezni ali poškodbah možganov.

Upokojenec se je dobro pripravil
Stephen Paddock, ki je v strelskem pokolu v Las Vegasu ubil 58 ljudi in jih več kot 500 ranil, se je dobro pripravil na pokol in med drugim okoli svoje hotelske sobe namestil kamere.

Dve kameri je namestil na hodniku in eno v kukalu v vratih, da je lahko videl, če prihajajo varnostniki ali policija. Sicer policija še vedno tava v temi glede motiva za streljanje na množico na koncertu, ki se je dogajal nedaleč od hotela Mandalay Bay v središču Las Vegasa.

Preiskovalci upajo, da jim bo kaj več razjasnila partnerica upokojenega računovodje, ki je bila v času pokola na Filipinih, a se že vrača v domovino.

Je pa policija že prepričana, da se je 64-letni Paddock dobro pripravil na svoje kruto dejanje, na kar kažeta vrsta in količina orožja, ki ga je nakopičil v svoji hotelski sobi.

"Bile so obsežne priprave, in prepričan sem, da je dobro premislil vse, kar je storil," je dejal šerif Lombardo. Njegov namestnik Kevin McMahill domneva, da je Padock nehal streljati, ko ga je presenetil varnostnik, na katerega je prav tako streljal.

V njegovi hotelski sobi so našli 23 kosov orožja, na njegovem domu pa poleg orožja tudi razstrelivo.

Odmaknjeni kockar
Pred pokolom Paddock ni imel kriminalne kartoteke in ni bil znan policiji. Malo so o njem vedeli tudi sosedje v upokojenski skupnosti okoli 150 kilometrov stran od Las Vegasa, kjer je živel.

"Nihče ga ni poznal. Skoraj nikoli ga nisem videl," je dejal sosed, ki živi dvoje vrat stran od Paddocka, in pojasnil, da je bilo v morilčevi hiši vedno mirno, zato so mislili, da večino časa preživi drugod.

Paddock se po pripovedovanju sosedov nikoli ni udeleževal družabnih dejavnosti in navezoval stikov, razen s svojo partnerico Marilou Danley, ki jo bodo preiskovalci zaslišali po prihodu v domovino.

Je pa bil navdušen kockar in vnet obiskovalec okoliških igralnic, kjer je igral poker, vendar pa se tudi tam, razen njegovega obraza, ne spomnijo kaj več o njem.

Trump prispel v žalujoči Las Vegas