Ženske pod geslom
Ženske pod geslom "Ele nao" (ne on) organizirajo proteste proti spornemu predsedniškemu kandidatu. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro
Bolsonaro je znan po sovražnih izjavah do žensk in homoseksualcev. Foto: Reuters

Za protesti stoji skupina na Facebooku "Ženske, združene proti Bolsonaru", ki ima že več kot štiri milijone članov. Na družbenih omrežjih proteste organizirajo pod ključnikom #EleNao (ne on) – geslo je bilo pogosto izraženo tudi na tokratnih protestih.

"Ta človek sovraži vse; moške, ženske, homoseksualce in temnopolte," je za Al Džaziro dejala protestnica Luzia Costa. "Stvari, ki jih govori, so tako absurdne in groteskne, da si ne zasluži imeti glasu ali tako pomembne vloge, kot je biti predsednik Brazilije," je po poročanju BBC-ja dejala ena izmed protestnic v Riu de Janeiru.

Bolsonaro je leta 2014 ponovil svoje besede iz leta 2003, ko je kongresnici dejal, "da je ne bi nikoli posilil, ker si tega ne zasluži". Lani je dejal, da je imeti hčerko šibkost. V preteklosti je v eni izmed izjav izenačil homoseksualnost s pedofilijo.

Upokojenemu vojaškemu oficirju ankete pred predsedniškimi volitvami 7. oktobra napovedujejo najvišjo podporo med kandidati. V Braziliji uživa podporo več milijonov evangeličanov, ki ga podpirajo zaradi močnega nasprotovanja pravici do splava. "Brazilski Trump" prav tako poziva k ohlapnejši orožarski zakonodaji in javno podpira obdobje vojaške diktature med letoma 1964 in 1985 v Braziliji.

Izpuščen iz bolnišnice
Na začetku meseca je Bolsonara na predvolilnem zborovanju zabodel moški, ki je po aretaciji dejal, da je na "božji misiji". Predsedniškega kandidata, ki je bil nekaj časa v kritičnem stanju, so iz bolnišnice izpustili v soboto, predvidoma pa najmanj do prvega kroga volitev ne bo nadaljeval kampanje.

Čeprav ženske predstavljajo 52 odstotkov volilnega telesa, so na političnih položajih slabo zastopane. V zgornjem domu senata ženske zasedajo 13 od 81 mest, v spodnjem domu le malo več kot deset odstotkov sedežev v 513-članskem senatu.

Na volišča 147 milijonov ljudi
7. oktobra bodo sočasno potekale predsedniške in lokalne volitve. Na voljo je 1.600 političnih položajev, med njimi mesto predsednika in kongresnikov. Na volitvah naj bi po poročanju Al Džazire sodelovalo 147 milijonov volivcev.