Med ženskami ima Bolsonaro veliko manjšo podporo kot med moškimi. Del žensk pa njegove izjave ne motijo. Foto: Reuters
Med ženskami ima Bolsonaro veliko manjšo podporo kot med moškimi. Del žensk pa njegove izjave ne motijo. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro
Ženske Bolsonaru očitajo stališča, sovražna do žensk. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, je Bolsonaro znan po izjavah, v katerih je ženske označil za idiotke in vlačuge, ki niso vredne, da jih posilijo, kaj šele, da bi si zaslužile enako plačilo kot moški.

Bolsonaru ankete kažejo, da uživa 26-odstotno podporo v državi, kjer je 52 odstotkov od 147 milijonov volivk in volivcev žensk. Med njimi jih 49 odstotkov Bolsonaru nasprotuje, medtem ko mu med moškimi nasprotuje 37 odstotkov.

"Vsi moramo stopiti skupaj, da preprečimo, da se ta katastrofa zgodi v naši državi," je o morebitni zmagi Bolsonara dejala 40-letna učiteljica filozofije Maíra Motta, ena izmed 2,5 milijona žensk, ki so se v zadnjih dneh pridružile kampanji na Facebooku z namenom ustaviti Bolsonara.

Konec avgusta je 36-letna Ludimilla Teixeira, ki dela v oglaševanju, ustanovila Skupino "Ženske, združene proti Bolsonaru" kot platformo za koordiniranje protestov proti politikom z "mizoginimi, diskriminatornimi in resnično fašističnimi" idejami. V 24 urah se je skupini na spletu pridružilo 600.000 ljudi.

Teixeira je zase dejala, da je zgolj zanetila iskro ogorčenja po vsej državi. Skupini se po besedah Maíre Motte in Ludimille Teixeire
pridružujejo ženske vseh profilov, starejše, odvetnice, gospodinje, transspolne ženske, zdravnice, javne uslužbenke. Združuje pa jih skupen strah pred tem, da bi postal njihov voditelj moški s tako toksičnimi stališči glede žensk in manjšin, piše Guardian.

"Grozljivo je pomisliti, da bi lahko imeli predsednika, ki mu je vseeno glede enakosti spolov in ki podpira idejo, da bi morale biti ženske
plačane manj kot moški," je dejala Ludimilla Teixeira. Dodala je, da obsojajo nedavni napad z nožem na Bolsonara, a da kljub temu ne smejo dopustiti, da najvišji politični položaj v državi zasede nekdo "s tako protidemokratičnimi stališči glede ženskih pravic".

Še posebej jo skrbi Bolsonarov namen zaostriti zakonodajo na področju pravice do splava, poudarja pa, da "strupeni" pogledi politika, znanega po rasističnih in homofobnih izjavah, niso grožnja le ženskam. Ženske so sicer njegova glavna tarča, je dejala Ludimilla Teixeira, a ogrožene bodo pravice številnih družbenih skupin.

Bolsonaro po javnomnenjskih raziskavah sicer vodi, a njegova nepriljubljenost med ženskami predstavlja zanj velik problem. V nekaterih brazilskih državah ima Bolsonaro kar 75 odstotkov nižjo podporo med ženskami kot med moškimi.

Nekaterih žensk Bolsonarove izjave ne moti
Med ženskami pa uživa Bolsonaro tudi določeno podporo. "Všeč mi je," je dejala Katarina Abreu, 59-letna upokojenka, ena od več deset podpornic, ki se je udeležila nedavnega dogodka v okviru Bolsonarove kampanje v severovzhodnem mestu Recife. Na vprašanje, kaj misli o njegovih izjavah glede žensk, je odvrnila: "Vsak je malo seksističen, mar ne? Nima smisla lagati."

32-letna podpornica Cassya Marques pa je na istem zborovanju zavrnila trditve, da je Bolsonaro mizogin. "Nikoli ni dejal, da mu je vseeno za ženske, da so vredne manj," je dejala, medtem ko je vihtela zastavo z napisom Bolsonaro.