V torek so se pred sedežem Fox Newsa zbrali protestniki.
V torek so se pred sedežem Fox Newsa zbrali protestniki. "Laži imajo posledice," piše na transparentu. Foto: Reuters

Poleg tega je predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy najbolj razvpitemu televizijskemu voditelju Foxa, Tuckerju Carlsonu, omogočil ekskluziven dostop do posnetkov varnostnih kamer na Kapitolu na dan vstaje, 6. januarja 2021.

Televizija Fox News je po zaprtju volišč 3. novembra 2020 v posebnem programu, v katerem so spremljali štetje glasov, prva objavila ključni podatek, da je večina v Arizoni, ki je veljala za jeziček na tehtnici, volila Joeja Bidna. To je razbesnilo tako Donalda Trumpa kot gledalce Foxa, ki so začeli preklapljati na še bolj skrajni postaji Newsmax in OAN. Tucker Carlson, Sean Hannity, Laura Inghram, Lou Dobbs in drugi, tudi sodnica Jeanine Pirro, so skušali eksodus gledalcev preprečiti s ponavljanjem laži in vabili goste, ki so jih širili, s Trumpovima odvetnikoma Rudyjem Giulianijem in Sidney Powell na čelu.

Ker so v lažeh pomembno vlogo igrali volilni stroji družbe Dominion, domnevno programirani v korist demokratov, Dominion toži Fox za 1,6 milijarde dolarjev. Glede na pričevanja, ki prihajajo v javnost pred procesom, ki je napovedan za 17. april, ima Dominion zelo dobre možnosti, da tožbo dobi. Celo lastnik Foxa, medijski mogotec, 91-letni Rupert Murdoch, je vedel za ravnanje Foxovih voditeljev, kar je izjavil pod prisego, kot priča v prihajajočem procesu. In v takšnem trenutku republikanski predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy Tuckerju Carlsonu omogoči ekskluzivni dostop do varnostnih posnetkov kapitolskih kamer v času vdora množice v kongres, 6. januarja 2021. "Kar je storil McCarthy, je nezaslišano. Ogrozil je našo varnost. Ker posluša skupinico skrajnežev na desnici, se bo tudi sam zapletel v težave. Pri omogočanju dostopa do gradiva bi moral biti varnostni pomislek na prvem mestu," je dejal vodja senatne večina, demokrat Chuck Schumer.

Posnetki varnostnih kamer namreč razkrivajo ne le lokacij kamer, ampak tudi skrivne poti in varne sobe na Kapitolu. Zdaj pa 42.000 ur posnetkov že pregledujejo sodelavci televizijske zvezde, ki je ves čas na strani vstajnikov in katere telefonska komunikacija dokazuje, da je Tucker Carlson zahteval, naj Fox odpusti tiste kolege, ki so se o volitvah drznili poročati – resnico.