S požari se bori na stotine gasilcev. Foto: Reuters
S požari se bori na stotine gasilcev. Foto: Reuters

Zadnji požar, ki je dobil ime Easy, je izbruhnil blizu predsedniške knjižnice Ronalda Reagana v dolini Simi okoli 64 kilometrov severozahodno od Los Angelesa. Ta požar, ki obkroža knjižnico, je do zdaj požgal 526 hektarjev. Na prizorišču je na stotine gasilcev.

Obstaja zaskrbljenost, da bodo vetrovi okrepili tudi bližnji požar Getty, ki je požgal 301 hektar. Vetrovi naj bi še pridobivali hitrost, lahko pa bi postali tudi najmočnejši v tem letnem obdobju.

Do zdaj je bilo v požaru Getty uničenih najmanj 12 domov, pet drugih pa je poškodovanih. Kot poroča BBC, je pod nadzorom okoli 27 odstotkov tega požara.

S požarom Getty se spopada 1.100 gasilcev, v nevarnosti pa je na tisoče stavb, sporočajo oblasti. Zaradi gozdnih požarov so v Kaliforniji izvedli množične evakuacije, prekinjena je dobava elektrike.

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je dejal, da so evakuirali več kot 7.000 prebivalcev, ki naj ne načrtujejo vrnitve domov, dokler razmere ne bodo varne.

Ogenj ogroža tudi Gettyjev center (po katerem je požar dobil ime), ki gosti veliko umetniško zbirko.

Oblasti pravijo, da je požar Getty najverjetneje izbruhnil, ko je drevesna veja padla na električni daljnovod.

Na severu zvezne države pa je medtem požar Kincade požgal več kot 30.350 hektarjev. Ogenj še ogroža več kot 80.000 gospodinjstev. Pod nadzorom je le okoli 30 odstotkov požara.

Na tisoče ljudi je ostalo brez elektrike, saj so ponudniki prekinili dobavo, da bi preprečili nove izbruhe požarov.