Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Natrijev hidroksid ali kavstična soda je zelo bazična kemična spojina, ki se pri čiščenju vode včasih uporablja za dvig pH-vrednosti. V petek popoldne je uslužbenec vodovodnega podjetja v Oldsmarju opazil, da nekdo na daljavo upravlja službeni računalnik.

Takojšen odziv zaposlenega je preprečil, da bi povišane koncentracije natrijevega hidroksida dejansko vstopile v vodovodni sistem in dosegle uporabnike. Če bi se to zgodilo, bi pri ljudeh lahko prišlo do poškodb na celični ravni, mesto pa bi zaradi pospešene korozije moralo obnoviti celoten vodovodni sistem.

"Nemogoče je nehote povišati količino korozivne snovi s 100 delcev na milijon na 11.100 delcev na milijon. To ima lahko resne posledice," je povedal šerif okrožja Pinellas Bob Gualtieri. Župan Oldsmarja Eric Seidel pa je pohvalil sistem nadzora, ki je preprečil katastrofo.

V ZDA so o hekerskem napadu nazadnje govorili decembra, ko so odkrili več mesecev trajajoč ruski vdor v sisteme civilnih in vladnih agencij, tudi ene od jedrskih. A primeri, kot je floridski, razkrivajo ranljivost manjših krajev.

Ni znano, od kod je bil napad izveden

Predvsem pa se je izkazalo, da so prav vodovodni sistemi zaželene tarče, saj je z napadom na njih mogoče prizadeti osnovne potrebe velikega števila ljudi hkrati. V tem trenutku ni znano, ali je šlo za hekerski napad z ameriškega ozemlja ali iz tujine.

ZDA: Vodovodni sistem tarča hekerskega napada